EU vil skrotte medlemslandes dyre patent-systemer

EU lancerer en samlet patentstrategi, der skal gøre op med flere årtiers inkonsistens mellem medlemslandenes patentlovgivning.

Computerworld News Service: EU-Kommissionen har lanceret den længe ventede patentstrategi.

Den nye strategi opfordrer de nationale regeringer til at gå sammen i denne sag for at fremme innovation.

Målet har gennem de seneste 30 år været at erstatte de nationale patenter med patenter, der er gældende for hele EU.

Det skal være billigere

Det nuværende fragmenterede europæiske system gør det nemlig meget dyrt for opfindere at beskytte deres ideer.

Kommisionen vurderer, at en virksomhed, der ønsker at registrere et patent i 13 af de 27 lande i EU, skal betale 11 gange så meget, som det koster at for at få et tilsvarende patent, der dækker hele USA.

Det er også dyrt at beskytte eller angribe patenter.

Kommissionen anslår, at patent-processen kan koste alt mellem 350.000 kroner og 11 millioner kroner.

Desuden er de nuværende patentprocesser inkonsistente landende imellem. På den måde kan forskellige patentkontorer komme frem til forskellige konklusioner i samme sag.

Det er vigtigt for EU’s deltagelse i den globale konkurrence, at disse problemer bliver løst.

Bred opbakning

EU-kommissær for det indre marked, Charlie McCreevy, stod for to år siden bag en høring med en række patentadvokater, akademikere og virksomheder.

Ud over en lille gruppe, der principielt var imod patenter, var der bred opbakning om at finde frem til en fælles løsning på patentområdet.

Der var også opbakning til at støtte-udkastet til ”European Patent Litigation Agreement” (EPLA) fra EU’s patentkontor i München, som taler for at lave ét samlet system for alle patentansøgninger i EU.

Tidligere i år har McCreevy udtalt, at den mest pragmatiske vej frem vil være at give mandat til at udstede EU patenter. Et flertal i EU parlamenter er imod denne ide. De mener, at den er i strid med konstitutionen hvis EU godkender EPLA.

McCreevy har nu foreslået, at EU baserer patentansøgningprocessen på EPLA med flere retsinstancer placeret rundt omkring i EU og med en central appeldomstol.

Teknologivirksomheder klapper i hænderne

Sammenslutningen af teknologivirksomheder, EICTA, hungrer også efter forandring på patentområdet.

Den tæller medlemmer som Siemens, Nokia, Toshiba og Microsoft og hilser kommissionens forslag om at finde en løsning der er inspireret af EPLA-modellen velkommen.

”Der er behov for forandring på grund af omkostningerne i den nuværende patentansøgningsproces og for at sikre at patenterne er sikre i hele EU,” siger generaldirektør io EICTA.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere