Skyder EU forbi målet med Apple-sag?

ComputerViews: EU-Kommissionen vil have undersøgt, om Apple bryder loven, når man som dansker ikke kan købe musik i andre europæiske afdelinger af iTunes Store. Har kommissionen helt misforstået, hvordan tingene hænger sammen?

ComputerViews: Europa-Kommissionen har fået øjnene op for it-giganten Apples digitale musikbutik, iTunes Store.

Det strider nemlig imod et af Unionens grundprincipper, varernes frie bevægelse, når Apples musikbutikker er begrænset til et enkelt land.

Det betyder, at danskere ikke kan købe musik i de europæiske butikker, der betaler med euro, og hvor prisen er lavere.

Men er Apple nu også den rigtige syndebuk?

På pladselskabernes nåde

Apples iTunes Store lever nemlig på pladeselskabernes nåde.

Og selv om virksomheden sandsynligvis også selv har lukreret på at have vandtætte skotter mellem de forskellige landes musikbutikker, var det sidste ord pladeindustriens.

I 2003 stod Apple nemlig dårligt i forhandlingerne med selskaberne, for uden dem blev der ingen musikbutik.

Et spørgsmål om rettigheder

Hver gang Apple åbner en ny iTunes-butik, er det resultatet af forhandlinger med pladeselskaberne i det enkelte land.

Det er nemlig ikke nødvendigvis det samme selskab, der har rettighederne til en kunstner i hele verden.

Og en kunstener under eksempelvis EMI kan sagtens ejes af Sony i et andet europæisk land.

Det umuliggører en fælles-europæisk musikbutik, for hvem skal have pengene, når en kunstners musik er ejet af flere selskaber?

Yderligere har pladeselskaber for vane, at sælge den samme plade i forskellige versioner alt efter landet, hvor pladen bliver langet over disken.

På den måde kan selskaberne bestemme, hvornår musik er tilgængeligt i de enkelte lande.

En fælles-europæisk butik vil betyde, at selskaberne skal afgive kontrollen over musikken, og gøre den tilgængelig i alle europæsike lande samtidig.

Det vil de næppe. Præcis ligesom filmindustrien næppe opgiver regionskodede DVD-film.

Kontrol over markedet betyder nemlig også, at plade- og filmselskaber selv bestemmer prisen på deres produkter.

Af samme grund er det forbudt for en dansker at købe blandt andet Levis-bukser i en amerikansk netbutik, hvor priserne ellers er markant lavere end i Danmark.

Kommissionen symptombehandler

Sagen mod Apple er endnu et eksempel på at udbredelsen af internettet konstant sætter pres på lovgivninger og distributionsprincipper, der ikke er gearet til det 21. århundrede.

Et lignenden eksempel så vi i sagen mod russiske AllofMP3, der også er blevet forhindret i at sælge musik på tværs af landegrænserne. I hvertfald de danske.

Man kan spørge sig selv, om der ikke blot er tale om symptombehandling, når man angriber distributøren af musik, der blot sælger den på rettighedshaverens præmisser.

Burde EU i virkeligheden tage kampen direkte med pladeselskaberne, og bede dem finde en ny løsning på rettighedsproblemet , istedet for at forlange at forhandlerne gør det?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere