Den 1. august 2007 træder en ny lov i kraft, der forbyder de hemmelige jobkartel-aftaler.
Overtræder virksomhederne loven, skal medarbejderne have en godtgørelse og de medarbejdere, der ikke kender den, er ikke omfattet af aftalen.
"Det skal være slut med hemmelighedskræmmeriet", siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.
Ministeren fremsætter lovforslaget 18. april.
Ok at binde, når medarbejderne ved det
Loven, der på forhånd har opbakning fra Dansk Folkeparti, forbyder til gengæld ikke de såkaldte erhvervs-begrænsende aftaler.
Med andre ord må arbejdsgiverne gerne binde deres medarbejdere, så længe de ved det.
Beskæftigelsesministeren begrunder det med, at virksomhederne har et legitimt behov for at kunne beskytte deres forretningsgrundlag.
"I Danmark har vi mange mindre virksomheder, der lever af at sælge know how og ekspertydelser til andre virksomheder. Det gør de ofte på den måde, at de stiller en eller flere medarbejdere til rådighed for deres kunder i en kortere eller længere periode. En aftale mellem virksomheden og kunden kan være den eneste mulighed for, at virksomheden kan beskytte sin know how og dermed sit forretningsgrundlag. Derfor skal det fortsat være muligt at indgå de såkaldte erhvervsbegrænsende aftaler. De skal bare være kendte", siger han.
"Jeg synes, vi har fundet en passende balance, der både tilgodeser hensynet til arbejdsgiverne og hensynet til lønmodtagerne", siger Claus Hjort Frederiksen.
Oppositionen vil gå længere
S, R, SF og Enhedslisten har stillet et modforslag, der går længere end regeringen og Dansk Folkeparti.
De vil sikre, at der ikke sker en udhuling af funktionær-loven.
Derfor er der særskilt indskrevet i deres udspil, at reglerne fra funktionærloven også skal gælde i forhold til de ikke-hemmelige aftaler.
En frygt fagforeningerne netop har fremført mod regeringens lov.
Frygter udhuling
Den nye lov indebærer nemlig, at der vil blive tale om individuelle forhandlinger for hver enkelt medarbejder, om de skal have kompensation eller ej - hvis de er underlagt jobkartel-aftaler.
Det står altså i skarp kontrast til kunde- og konkurrenceklausuler, der ifølge funktionærloven skal udløse en kompensation til medarbejderen.
Fagforeningerne er overbevist om, at arbejdsgiveren vil vælge de gratis jobkarteller, frem for kunde- og konkurrenceklausuler, der koster en kompensation.