IBM-teknologi hjælper handicappede med at surfe

Der er hjælp at hente til brugere med svagt syn eller farveblindhed og til brugere med dårlig fingermotorik. En række nye IBM-programmer skal gøre forskellen.

Computerworld News Service: IBM demonstrerede i sidste uge over 20 nye teknologier - heriblandt flere, der skal hjælpe brugere med forskellige handicap til at få mere ud af internettet.

En teknologi med navnet Easy Web Browsing kan hjælpe eksempelvis ældre med begrænset syn eller farveblinde ved dels at læse teksten højt, dels at lade brugerne ændre tekstens farve og størrelse.

Stormagasinet Macy’s hjemmeside er blandt de over 100 på verdensplan, der allerede har taget den nye teknologi til sig.

Brugeren downloader et redskab, der praktisk talt erstatter den almindelige browser, når (for)brugeren logger på Macy’s hjemmeside.

Zoome ind og ud

En værktøjslinje øverst på skærmen giver brugeren mulighed for at zoome ind og ud, skrue op og ned for lyden eller ændre kontrasten mellem farverne – hvilket kan hjælpe farveblinde.

Ud over at få teksten læst højt kan brugeren også placere musen over noget tekst, som så bliver vist i et større format i et rektangel i bunden af siden.

”Redskabet er ikke til folk, som er helt blinde, fordi det stadig forudsætter brug af musen,” siger John Evans fra IBM Research.

Easy Web Browser laver også lydeffekter til hyperlinks og kan læse en tekst højt på tolv sprog.

”Afhængig af installationens størrelse betaler virksomheder, der bruger Easy Web Browsing på deres hjemmeside, mellem 140.000 kroner og 1,4 millioner kroner,” siger John Evans.

Algoritmer

En anden ny IBM-teknologi bruger algoritmer til at genkende dårlig fingermotorik, der afholder nogle brugere fra at kunne bruge musen eller keyboardet ordentligt.

”Det mest almindelige problem er, ikke at kunne flytte fingrene fra tasterne hurtigt nok, så man får det samme tegn mange gange i træk,” siger Shari Trewin, forsker hos IBM's Watson Research Center.

Invisible Accessibility, som stadig er under udvikling,
genkender dette problem og skaber en forsinkelse, der giver brugeren længere tid til at flytte fingrene fra tasterne.

"Systemet genkender automatisk dit specifikke problem og ændrer løbende indstillingerne for dig,” siger Shari Trewin.

Programmet kommer til at kunne anvendes både til web-browsere og anden computerbrug.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere