Den danske biavl skal digitaliseres.
Det er visionen hos flere biavlere, der nu er begyndt at RFID-tagge alle deres bier.
De har forenet sig i projektet 'Den Digitale Biavl', der ved at benytte moderne teknologi skal bringe biavlerne ind i det 21. århundrede.
"Udviklingen har stået stille i årevis inden for biavl, men nu er det på tide, at vi kommer ind i det 21. århundrede. Udenlandske biavlere har haft fantastiske resultater med bier og RFID, og det vil vi nu også prøve," siger Claus Humle.
Han er idémanden bag 'Den Digitale Biavl' og var en af de første herhjemme, der fik tagget alle sine 50.000 til 70.000 bier. Det er det typiske antal bier i et bistade.
Store fordele med ny teknologi
Dermed følger danske biavlere i fodsporerne på deres kolleger i England, Sverige og Angola, der i årevis har eksperimenteret med at tagge bier med RFID-chips.
For biavlerne er der store fordele af hente ved at lade deres bier mærke med RFID-chips.
De kan nemlig optimere honningproduktionen ved at overvåge hver enkelt bi og se, hvor meget honning den producerer. Og falder en bi under gennemsnittet er den nem at identificere og udskifte med en bi, der lever op til de krav, biavlerne stiller til deres bevingede ansatte.
Godt for forbrugere
For at fungere bedst muligt, skal den lille RFID-chip placeres mellem vingerne på bien.
Det er en besværlig proces, men for de rutinerede er arbejdet til at overkomme. Tidligere har der været forsøg med flydende RFID-tags, der kunne sprøjtes på, men dette fungerede ikke optimalt.
'Når man har RFID-tagget de første 20.000 bier får man følingen for det, og de sidste 30.000 til 50.000 går meget hurtigt," fortæller Claus Humle.
Han ser ingen grund til, at en avler skulle holde sig tilbage og ikke udnytte teknologien til at forbedre dansk honning.
Hos forbrugerorganisationer vækker projektet også begejstring, da det gør et ellers uoverskueligt honningmarked mere gennemsigtigt.
"Det giver forbrugerne god mulighed for at få lige den honning, der passer til dem. Alle de danskere, der eksempelvis har mælkebøtten som favoritblomst kan nu købe honning, der kun er produceret af bier, der har besøgt mælkebøtter," siger Ib Hansen, formand i Foreningen af Danske Honningentusiaster.
Giver bedre nattesøvn
Med jævne mellemrum sker det, at bier bliver dræbt af biler. Typisk bliver dyreambulancen tilkaldt, men det er tæt på umuligt at finde ejeren til den traffikdræbte bi.
Men det problem løser RFID også. Med en lille scanner kan ambulancefolkene på stedet få navn og telefonnummer på biavleren, der så kan blive orienteret om uheldet.
Det kalder Claus Humle for en 'sidegevinst' ved projekt 'Den Digitale Biavl'.
"RFID hjælper mig med at sove bedre om natten, for jeg ved, at mine bier har det godt" siger han.