Artikel top billede

Forbrugerombudsmanden foretrækker forhandling frem for retssager.

Forbrugerombudsmanden undrer sig over e-butikker

Forbrugerombudsmanden Henrik Saugmandsgaard Øe er "forundret" over den seneste tids kritik fra e-butikker. Han mener selv, at han giver meget lang snor til butikker, der overtræder reglerne.

Præventiv, forhandlingsvillig og ikke specielt krigerisk.

Forbrugerombudsmanden Henrik Saugmandsgaard Øe bruger væsentligt andre ord om sig selv end Spamfighter, Sterling og diverse e-butikker.

"Vi eller forbrugerne kan ikke være tilfredse med, at der sidder en mere eller mindre selvbestaltet enhed som Forbrugerombudsmanden, som sidder og svinger ud med trusler om politianmeldelse og udtaler sig fordømmende i pressen hele tiden," har Sterlings kommercielle direktør, Stefan Vilner, sagt til Computerworld.

Men i virkeligheden får virksomhederne faktisk meget lang snor, mener Henrik Saugmandsgaard Øe.

"Jeg føler mig ikke specielt krigerisk," siger han.

Forhandling frem for retssager

For eksempel har reglerne om fortrydelsesret på nettet været gældende lov siden 2004, men først fra maj vil Forbrugerombudsmanden politianmelde virksomheder, der overtræder reglerne.

"Jeg synes, virksomhederne skal have en rimelig frist til at sætte sig ind i reglerne," forklarer Henrik Saugmandsgaard Øe.

Hans sekretariat bruger meget tid på at forhandle sig frem til løsninger med virksomheder, der overtræder reglerne, fortæller han.

Forbrugerombudsmanden greb blandt andet ind, da Spamfighter åbnede for, at deres kunder kunne sende reklamemails til alle på deres kontaktliste.

Men heller ikke den sag endte i politianmeldelse.

I stedet har Forbrugerombudsmanden givet sit samtykke til, at kunderne kan sende mails ud, hvor de fortæller, at de nu har fået et spamfilter. Mailen indeholder stadig et link til Spamfighters hjemmeside.

"Og der synes jeg, at vi har strækket os langt," siger Henrik Saugmandsgaard Øe.

Griber også ind over for udenlandske virksomheder

Mest forundret er Forbrugerombudsmanden over, at han bliver beskyldt for at give danske e-handelsvirksomheder ringere konkurrencevilkår end andre europæiske e-butikker.

I langt de fleste tilfælde gælder reglerne på europæisk plan.

I de tilfælde kan Forbrugerombudsmanden frem over underrette andre landes myndigheder, hvis e-handelsregler bliver overtrådt i Danmark - og den mulighed har han tænkt sig at benytte.

De udenlandske myndigheder skal, ifølge en ny forordning fra EU, gribe ind, hvis de får en henvendelse fra Danmarks forbrugermyndigheder.

Og det er ikke Forbrugerombudsmandens fornemmelse, at disse myndigheder vil have en mindre stram fortolkning af reglerne i de spørgsmål.

Et politisk spørgsmål

I andre enkelte tilfælde har Danmark vedtaget strengere love end EU.

Men det er et politisk spørgsmål, hvor Henrik Saugmandsgaard Øes opgave udelukkende er at håndhæve reglerne.

"Virksomhederne må henvende sig til politikerne, hvis de vil have de regler ændret," siger Forbrugerombudsmanden, der i øvrigt har svært ved at tage klager fra virksomheder, der overtræder reglerne, helt seriøst.

"Hold nu op med at brokke jer, hvis I ikke følger reglerne," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere