Cisco: NGN behøver ikke at blive hastet igennem

Et næste-generations-netværk kan sagtens implementeres i Danmark. Det kræver bare, at udbyderne vil investere i teknologien – men de behøver ikke at indføre et fuldt netværk fra begyndelsen.

Teknologien er klar til, at de danske hjem kan sløjfe telefonstik, kabelnet og tv-antenne, men udbyderne behøver ikke haste teknologien igennem. Det fortalte flere ledende Cisco-medarbejdere ved konferencen Cisco Expo 2007 i onsdags.

NGN er en forkortelse for Next Generation Network, som er en vision for fremtidens netværk.

I disse netværk kører alt på en IP-platform, og du kan få adgang til tv, programmer på din harddisk eller internet fra alle enheder: Pc'er, pda'er, mobiltelefoner, stuens fladskærm og sågar på IP-telefonen LCD-skærm.

Cisco samarbejder med diverse elselskaber i Danmark om at levere triple play, altså tv, telefoni og internet på en IP-platform.

"De bruger en NGN-infrastruktur, men det er ikke en fuld NGN-implementering. De fokuserer på bestemte services til forbrugere og i nogle tilfælde også virksomheder," siger salgsdirektør Henrik Boye til Computerworld.

Elselskaberne har gode chancer

Simon Spraggs, rådgivende ingeniør i Cisco-koncernen, spår gode chancer for elselskaberne og andre forsyningsselskaber, når det gælder om at indtage en stor del af NGN-markedet.

De har adgang til finansiering, de lægger i forvejen kabler i jorden, og de slæber ikke rundt på gamle netværk, der bliver overflødige.

Det er vigtigt at lægge kabler i jorden, for xDSL-teknologien bliver ikke ved med at klare presset.

Udbyderne kan lave et NGN-netværk på xDSL, men det bliver en handicappet version, hvor brugerne kun kan se en eller to HD-tv-kanaler ad gangen – især hvis de også vil bruge telefon og internet samtidig.

Til gengæld vurderer Simon Spraggs, at det bagvedliggende core-netværk uden problemer vil kunne klare et NGN-netværk med 100 HD-kanaler, som TDC tidligere har lovet i 2012.

Netværket kan laves i små skridt

Der er stadig nogle år til 2012, og elselskabernes netværk bliver næppe NGN i fuld skala de første par år.

Og det kan også være ganske fornuftigt at opbygge det nye netværk stille og roligt, selvom det giver en konkurrencefordel at kunne levere sammenhængende ydelser.

"Nogle udbydere går aktivt ud og ændrer deres telefonnet til NGN, som British Telecom. Andre har en okay infrastruktur og koncentrerer sig om at indføre andre nye services, som mulighed for at leje video over nettet eller højere båndbredder," siger Simon Spraggs til Computerworld.

Cisco har netop indrettet deres forretningsmodel, så det er muligt at lave næste-generations-netværket i små skridt.

Start med en simpel løsning

Et NGN-netværk kræver ikke kun et netværk og nogle applikationer, der bruger netværket. Mellem de to lag skal udbyderne også vedligeholde et såkaldt servicelag.

I simple NGN- eller NGN-lignende netværk vil servicelaget kun registrere, hvem der er på netværket, og hvor stor deres båndbredde skal være.

Den løsning er forholdsvis billig, men giver ikke mange muligheder.

For rigtigt at udnytte netværket behøver udbyderne et servicelag, der for eksempel reserverer båndbredde til tv'et, så snart man tænder det, eller som indretter en applikation til at fungere på en mindre skærm, hvis man bruger sin mobiltelefon.

Cisco har lavet en løsning, hvor en udbyder kan starte med den simple løsning og bygge flere funktioner på efterhånden, som den finder finansiering.

Og planerne for servicelaget er høje. I fremtiden kan mennesker få et kort med en RFID-chip, som servicelaget genkender som identifikation på alle ens enheder – og måske også på andres.

"Når du går forbi et reklameskilt, så vil det stå: "Hej, er du interesseret i gødning i dag? Vi har et tilbud". Til den næste vil det stå: "Godt at se dig, vi har et interessant tilbud på tulipaner," fortæller Howard Charney, vicepræsident og international talsperson for Cisco.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere