Jobindix.dk. Noedea.dk. Googl.dk.
Nej, det er ikke uheldige eller tilfældige stavefejl, der præger disse domæner.
Derimod er der ifølge it-sikkerhedskonsulent Mathias Peter Hollensen fra sikkerhedsfirmaet Devoteam Consulting en udspekuleret domænepirat på spil, der inden for de seneste 14 dage har registreret i alt 100 danske domæner, som i mistænkelig grad minder om i forvejen eksisterende danske hjemmesidedomæner.
Forskellen mellem de oprindelige domæner og domænepiratens er i de fleste tilfælde blot et enkelt bogstav.
"Formålet med den slags domæner er at snylte på trafikken, så besøgende ved en fejl kommer ind på reklamesites, der består af links til andre sider," forklarer Mathias Peter Hollensen.
Fare for phishingforsøg
Han peger på, at der er grund til at være bekymret for de mange nyregistrerede domæner, som man kan finde frem til enten ved stave- eller slåfejl.
"Med registreringerne krænker piraten en række varemærker fra blandt andet Google, Hyundai, Kvickly, Mazda, Nordea, TDC og Toyota. Men hvad værre er - flere af domænerne ville kunne bruges til phishingsider eller andre svindelforsøg," lyder det fra sikkerhedskonsulenten.
Han forklarer derfor, at indehaverne af de oprindelige domæner skal være opmærksomme på de nye domæner florerer, samt besøgende skal være sikre på, at de er på den rigtige hjemmeside.
Østrigsk søgemaskineoptimering
Domænerne er registreret hos DK-Hostmaster af Eva Noisternigg fra den østrigske by Salzburg.
Ved en opringning til Werner Noisternigg i Østrig får Computerworld at vide, at det ikke er ulovligt at registrere de 100 domæner.
"Hvorfor har I registreret 100 domæner, der i høj grad minder om eksisterende danske hjemmeside-adresser?"
"Vi er et firma, der arbejder med søgemaskine-optimering. Og det er det, vi skal bruge domænerne til," lyder det over en knasende telefonlinje fra Østrig.
"Hvorfor har du købt domænerne til et projekt omhandlende søgemaskineoptimering?"
"Vi har købt domænerne for tyske og østrigske kunder for at opnå optimale søgebetingelser. At det er .dk-domæner er ikke vigtigt. Vi tænker kun på, at domænet har søgemaskine-kvalitet," forklarer han.
"Hvad er din kommentar til sammenfaldet mellem dine registrerede domæner og de allerede eksisterende?"
"Jeg har ingen kommentar."
Derudover afviser han enhver antydning af, at han spekulerer i, at søgende på nettet taster eller staver forkert i deres søgen efter de oprindelige domæner.
Oprindelige domæne-indehavere bør klage
For at undgå uheldige episoder for både de oprindelige indehavere samt deres kunder, opfordrer Mathias Peter Hollensen fra Devoteam Consulting til klager.
"Hvis indehaverne af de oprindelige domæner indsender en klage til Klagenævnet for domænenavne, så vil de med meget stor sandsynlighed vinde retten til de nye domæner på grund af illoyalt brug af domæner fra den østrigske forretningsmand," siger Peter Mathias Hollensen.
Illoyalt brug af domæner er, når nye domænenavne læner sig for meget opad eksisterende domæner.
Listen med de mange nye danske domæner kan ses på dette link, hvorefter der tastes "EN1576-DK" i søgefeltet og klikkes i "registrant"-radioknappen.