Ansatte kan godt vinke farvel til den kompensation, som funktionærloven i dag sikrer dem i forbindelse med deres kunde- og konkurrenceklausuler.
Det mener fagforeningerne er konsekvensen af Venstres udspil om, at de jobkartel-aftaler, som medarbejdere kender til, skal være lovlige - men ikke udløse en automatisk kompensation.
Dermed vil arbejdsgiveren gratis kunne indgå jobkartel-aftaler, hvor de ansatte ikke som med de øvrige klausuler, er forpligtet til at betale kompensation.
Klokkeklar udhuling
"Det er en klokkeklar udhuling af funktionærloven, der siger, at der skal ydes kompensation for kunde- og konkurrenceklausuler", siger faglig leder Carlo Søndergaard fra HK Privat.
I dag er 20 procent af Prosas medlemmer i den private sektor underlagt en kunde- eller konkurrenceklausul.
Og faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa raser også over Venstres udspil.
"Ikke blot vil Venstre med et hug reelt tage kompensationen fra lønmodtagerne, de vil også udhule funktionærlovens bestemmelser om, hvem der må underligges klausuler, der hindrer mobilitet", siger hun.
Hemmelige aftaler falder
Fagforeningernes hårde kritik kommer efter at Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Viberg i går meddelte, at Venstre vil forbyde de hemmelige jobkartel-aftaler, men til gengæld blåstemple de ikke-hemmelige jobkartel-aftaler.
I samme forbindelse slog arbejdsmarkedsordføreren fast, at der vil blive tale om individuelle forhandlinger for hver enkelt medarbejder, om de skal have kompensation eller ej.
Det står altså i skarp kontrast til kunde - og konkurrenceklausuler, der ifølge funktionærloven skal udløse en kompensation til medarbejderen.
"Hvad mon arbejdsgiveren vil vælge?", spørger Hanne Lykke Jespersen retorisk.
Også formand for DJØF Privat, Jan Helmer ryster på hovedet af Venstre.
"Arbejdsgiverne har rigeligt med redskaber til at binde medarbejderne med kunde- og konkurrenceklausuler, hvorfor skal de pludselig have andre muligheder?", spørger han.
Mod-forslag fra oppositionen
I dag fremlægger S, R, SF og Enhedslisten et forslag til folketingsbeslutning, hvor de i modsætning til Venstre vil kræve at funktionærlovens bestemmelser om kompensation, også gælder ved jobkartel-aftaler.
Herunder regler om hvor længe aftalerne må gælde, og hvem der må underlægges dem.
Dansk Folkeparti afgør sagen
Det ser nu ud til at Dansk Folkeparti igen bliver den afgørende stemme.
Partiet vil afgøre om lønmodtagerne skal sikres kompensation eller ej.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti i dag.