Nye EU-roaming-takster vil skade IP-selskaber

EU-Parlamentet har givet telebranchen et kommunikations-monopol med loftet over roaming-taksterne, mener teleanalytiker John Strand. Socialdemokraterne afviser.

"Ville Skype være opfundet, hvis det havde været billigt at ringe over grænserne med mobilen?" spørger teleanalytiker John Strand, Strand Consult, og er selv meget i tvivl om svaret.

Han mener, at EU-Parlamentets beslutning om at sænke de europæiske roaming-priser vil betyde, at det ikke vil kunne betale sig at satse på innovative virksomheder, der arbejder med billigere løsninger som IP-telefoni, telefonkort eller call-back-teknologier.

Billigt monopol

På kort sigt vil teleselskaberne – især i Sydeuropa – tabe penge. Men på længere sigt har teleselskaberne, ifølge teleanalytikeren, fået et kommunikaionsmonopol, da konkurrencen fra mindre innovative virksomheder bliver kvalt.

"Det her bliver den bedste forretning nogensinde for mobiloperatørerne," siger John Strand.

"Når nogen har en overnaturlig indtjening, så vil andre bevæge sig ind på det marked og konkurrere med dem. Nu fjerner man den overnaturlige indtjening, og dermed forhindrer man konkurrencen," fortsætter han.

Socialdemokraten Christel Schaldemose har som medlem af Europa-Parlamentets forbrugerudvalg været med til at beslutte de nye regler.

Hun fortryder ikke afgørelsen, selvom John Strand skulle have ret.

"Jeg vil ikke være med til at skade forbrugerne for at redde nogle virksomheder, selv om de har været innovative og givet os valgmuligheder."

Schaldemose mangler indsigt

De nye takster er på 3,65 kroner for et opkald fra en mobiltelefon i udlandet til hjemlandet, og 1,85 kroner for at modtage et opkald i udlandet fra hjemlandet.

Det er højt nok til, at Christel Schaldemose slet ikke tror på John Strands forudsigelser.

"Lige nu sidder jeg og betaler for en samtale, selvom jeg er blevet ringet op, fordi jeg sidder i Bruxelles. Sådan er det ikke hjemme i Danmark, så der er masser af plads til, at innovative virksomheder kan tjene penge på det her marked," siger hun gennem sin mobiltelefon.

Faktisk ønskede Christel Schaldemose endnu lavere priser, hvilket John Strand mener, er et udtryk for "manglende indsigt".

"Det er så nemt at sige 'billigere mobilpriser'," siger han.

"Men man skaber ikke et bedre marked med regulering."

Det er Christel Schaldemose direkte uenig i.

"Det forudsætter, at der er et frit marked, og at forbrugerne kan gennemskue det frie marked. Sådan har det ikke været. I dag er der nærmest kartelagtige prisdannelser," siger Christel Schaldemose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere