Hackerangreb bliver mere personlige

Hackere tilpasser deres angreb på samme måde som e-handelvirksomheder tilpasser indholdet. Det sker på baggrund af den enkelte brugers profil.

Computerworld News Service: Cyberkriminelle bruger i stigende grad personalicerings-teknikker til at gøre deres angreb på de besøgende mere effektivt.

Gennem det seneste års tid er antallet af ondsindede hjemmesider, der bruger personaliceringsteknikker, langsomt steget.

Det vurderer IBM's Internet Systems X-force threat group.

”Til forskel fra ældre sites, der bare forsøgte at sende den samme ondsindede kode af sted til alle besøgende, er de nye sider spækket med forskellige misbrugsmuligheder,” siger Gunter Ollmann, der er leder i IBMs ISS X-force gruppe.

”Siderne er bygget op så de først undersøger brugerens browser for specifikke oplysninger, som derefter bruges til at lave et specialdesignet angreb,” siger han.

Han peger på, at der mange ondsindede hjemmesider, der bruger IP-adresser og informationer om brugernes browsere, før de indleder et angreb.

”En Explorer-bruger, der besøger en ondsindet hjemmeside, vil blive udsat for angreb, der udnytter sikkerhedshullerne i Explorer, mens et angreb på en Firefox-bruger udnytter hullerne i Firefox. Typisk forsøger angriberne at installere spyware og programmer, der opsnapper det man skriver på tastaturet," siger Gunter Ollmann.

På den måde kan den ondsindede hjemmeside have mange forskellige udnyttelsesmuligheder liggende, som passer præcis til den browserversion brugerne har installeret.

1.000 nye hackersider om ugen

Ifølge en rapport fra X-force bruger 30 procent af de ondsindede sider personaliseringsteknikker.

”Det tal stiger med omkring 1.000 nye hjemmesider om ugen. De har typisk en levetid på fire til fem dage, hvorefter de forsvinder igen,” siger Ollmann.

De cyberkriminelle bruger typisk spam mail eller hijacker andres domæner for at ligne troværdige hjemmesider.

Andre gange bliver brugerne videreført til siderne, når de klikker på et ”shared object”, der ligger på siden.

Det kan eksempelvis være et banner.

Mere og mere sofistikerede angreb

De ondsindede hjemmesider bruger ofte IP-adressen til at sikre sig, at de kun leverer den ondsindede kode en enkelt gang.

Det minimerer chancen for at blive opdaget.

”Nogle er endog begyndt at bruge en IP-liste over it sikkerhedsfirmaer, så de ikke bliver forsøgt angrebet,” siger Ollmann og fortsætter:

Mange af disse hjemmesider bruger sofistikerede teknikker for at undgå at blive opdaget.

Javascripts bruges ofte til at indlejre indholdet på en side, så det ikke kan opdages af signatur baserede sikkerhedsteknologier. Et ondsindet program kan også deles op i to eller flere dele, som senere bliver samlet på brugerens computer.

Mange ondsindede hjemmesider afleverer de ondsindede programmer i to faser.

I den første bliver et såkaldt ”dropper-program” installeret i systemet.

Det program aktiveres senere og henter resten af det ondsindede program.”

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere