Artikel top billede

Fejlflokke kommer vrimlende

Klumme: Nogle gange går alt galt. Der findes it-kriser, som er så massive, at man undrer sig over, at så mange ting kan gå galt på samme tid.

Vi har i Miracle A/S jævnligt den store fornøjelse at blive tilkaldt til it-kriser, hvor man må undre sig over, at SÅ mange ting er gået galt på samme tid.

Statistisk set burde det ikke kunne lade sig gøre – og ofte må vi konstatere, at der heller ikke er noget, man kan lære: Den kombina­tion af hændelser kan bare ikke ske igen.

Hvis man insisterer på at gøre noget for, at det ikke gentager sig, er man næsten helt sikker på at introducere unødvendigt overhead, som vil belaste mennesker, processer og systemer i flere år frem i tiden.

Det vælter ind

På en skitur for nylig til Schweiz skete følgende ting i løbet af godt 24 timer:

Min hustru kom ret galt af sted på ski og måtte opereres der­nede og kan ikke røre sig i to måneder.

Min bil gik i stykker dernede (havde lige fået ny motor).

Min hustrus bil gik i stykker (var lånt ud til venner i Jylland).

Den store ombygning af vores hus blev pludselig forsinket på grund af snefald.

Vores uundværlige aupair-pige havde sidste arbejdsdag og tog hjem til England.

Et andet eksempel: En kunde var ude for, at tre vigtige diske fejlede samtidig i et miljø designet til høj tilgængelighed.

Det er fuldstændigt usandsynligt, at det sker igen. Det virker nærmest okkult.

Men vi mennesker vil jo gerne lære af historien, og vi vil gerne have, at der kan gøres noget for at forhindre det i fremtiden – en meget forståelig trang.

En ven af mig arbejder i et mindre miljø-firma i New York, hvor de vil hyre en ingeniør mere, og min ven tænker allerede i problemer:

Den nye ingeniør (som ikke er fundet, endsige ansat endnu) skal have en pc, forbindelse til netværket når han er ude i marken, licenser til software også videre og så videre.

Det er ret udmattende

Hvis man for alvor sætter sig ned og prøver at tænke alle mulige problemer igennem i forbindelse med et nyt initiativ, så ender man enten med helt at opgive, fordi det ser håbløst ud, eller man ender med at over-designe systemer og procedurer der skal tage højde for alle de ting der kan gå galt.

Begge dele er udmattende.

Eksempel: Vi har en support-ydelse, der giver kunderne ret til at ringe direkte til alle i vores firma, døgnet rundt, lige så tit de vil, og spørge om alt muligt.

Og vi taler ikke bare retten til at kontakte os 24/7/365.

Næh, vi taler 25/8/370.

Hvis vi fra begyndelsen havde lavet whiteboard-sessioner omkring et underligt formet mødebord og opregnet de mulige problemer, der kunne opstå (mange opringninger, misbrug, vagtordninger, telefonlister, skæv belastning, registrering...) så var vi ikke kommet i luften endnu.

Fantastisk forretning

Men vi startede det bare, og i dag har vi en fantastisk forretning med tæt på 100 support-kunder, og det har medført en masse andre relaterede ideer og services.

Skulle det en dag give store problemer, så er vi mennesker jo helt suveræne til at håndtere kriser i en fart og finde på en hurtig og god løsning.

Kunsten er at tro på sine fornemmelser, snakke med et par stykker om ideen, træffe en beslutning hurtigt og så ellers have is i maven.

Det er nok nemmest, hvis man tror på det gode i sine medmennesker (kunder, venner, medarbejdere).

Mogens Nørgaard, administrerende direktør, Miracle A/S.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere