Red Hat udgivelse genåbner OS-debatten

Den nye Red Hat udgivelse genåbner debatten om altomfavnende operativsystemer. Er der virkelig behov for et OS, som kan det hele?

Red hat udkommer med Red Hat Enterprise Linux 5 i dag.

Det rejser endnu engang spørgsmålet, om der i alle situationer er behov for et robust og feature-fyldt operativsystem.

Softwareudviklere forudsiger, at dagene er talte for massive og mastodontiske operativsystemer. De siger, at fremtiden ligger i modulære systemer, hvor softwaren kun kører det antal linjer af OS-kode, der er nødvendig.

Nogle ser den løsning som en god mulighed, mens skeptikerne mener, at store virksomheder stadig har brug for ét samlet operativsystem, der kan det hele.

Det spørgmål dukkede også op ved lanceringen af Windows Vista. Tre analytikere fra Gartner skriver i en rapport fra 2006, at den øgede kompleksitet i Windows gør det ustabilt. Gartner forudsage, at Windows vil blive delt op i mindre dele, der kan sættes sammen modulært.

Red Hat bliver for stort

Det samme kan man sige om Red Hat Enterprise Linux 5, mener direktør i softwarevirksomheden rPath, Billy Marshal.

”Når der hele tiden kommer ny funktioner til operativsystemet, så bliver det lige så klodset og uhåndterligt som Windows. Det bliver stort og opblæst,” siger han og fortsætter:

”OS-udviklere tilføjer alle mulige funktionaliteter for det tilfældes skyld, at nogen har brug for dem. Disse tilføjelser er en af grundene til, at både Windows og Red Hat har været forsinket med deres produkter. Det kræver også op til 1.8 gigabytes på harddisken. Et program, der kun bruger de dele af operativsystemet, der er nødvendigt, kan nøjes med bare 300 megabytes.”

OS er for store virksomheder

Store virksomheder har stadig brug for et OS, der kan det hele. Det mener Jay Lyman fra The 451 Group.

”Store virksomheder har sikkert stadig brug for forskellige programmer, der er samlet i et operativsystem,” siger han og tilføjer:

”Det kan måske lade sig gøre at køre en virksomhed uden et operativsystem. Men på den anden side, så har du sikkert allerede folk i it-afdelingen, som kører med et operativsystem. Den afdeling er en rimelig kritisk del af virksomhedens infrastruktur.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere