Artikel top billede

Henrik Egede mener, at it-udenrigshandlen på sigt vil balancere.

Underskud på it-betalingsbalancen

Danmark importerede it- og kommunikationstjenester for 13,4 milliarder kroner sidste år, men vi eksporterede kun for 11,9 milliarder. IT-Branchen opfordrer virksomhederne til at satse mere på vækstmarkederne i Asien, Mellemøsten og Latinamerika.

It-tjenester er en underskudsforretning for Danmark.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne solgte for 11,9 milliarder it- og kommunikationstjenester til udlandet i 2006. Det kan for eksempel være en dansk konsulentvirksomhed, der rådgiver en tysk virksomhed om installation af et softwareprogram.

Til gengæld købte danskerne for 13,4 milliarder, og dermed har vi et underskud på 1,6 milliarder kroner. En del af købene kan være indiske virksomheder, der laver udvikling for danske virksomheder.

I 2005 var tabet knap en milliard lavere, nemlig 622 millioner kroner.

Tjener på kommunikation

Danmarks statistik deler it-tjenesterne op i to kategorier.

Data- og informationstjenester dækker over rådgivning, installation, vedligeholdelse og reparation af hardware og software. Desuden indgår databehandling, webtjenester og udvikling af kundespecifikke programmer. Også nyhedsformidlingstjenester og lagring af data hører under denne kategori. Tabet var her på 1,7 milliarder kroner.

Til gengæld havde Danmark et overskud på kommunikationstjenester på 115 millioner. Det begreb dækker over post-, kurer- og telekommunikationstjenester. Det sidste omfatter transmission af lyd, billeder og data samt mobil-, backbone- og internetadgangstjenester.

Ingen problemer på sigt

Brancheforeningen IT-Branchen har et mål om at få importen og eksporten af it til at gå i balance, men kigger normalt på hele handlen – altså også handlen med reelle software- og hardwareprodukter, som Danmarks Statistik endnu ikke har offentliggjort.

Underdirektør Henrik Egede er dog ikke glad for tallene, da der er en risiko for, at tjenesteydelserne følger importen og eksporten af it-produkter.

Brancheforeningen opfordrer it-virksomhederne til at sælge mere til vækstmarkederne i Asien, Mellemøsten og Latinamerika.

"Der oplever de det, vi andre oplevede i 90'erne. En to-cifret it-vækst og en voksende købedygtighed," siger Henrik Egede.

Foreningen har forskellige arrangementer for at booste udenrigshandlen. It-delegationer rejser i år til Vietnam, Korea og Dubai, og IT-Branchen vil også være repræsenteret på årets SIMO-messe, en it-messe for spansktalende lande i Madrid.

På sigt er Henrik Egede ikke i tvivl om, at importen og eksporten vil balancere.

"Vores globale omverden bliver mere købedygtig inden for it. Og på nogle områder er vores software altså ret godt. Det gælder finansiel it, forvaltning og mobile tjenester," siger Henrik Egede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere