Enhver, der ikke har tilladelse til at offentliggøre billeder af voldshandlinger, kan i Frankrig idømmes en bøde på over en halv million og fængselsstraf på op til fem år.
Det er en straf, der kan være højere end for den person, der udøver den voldelige handling.
Det er indenrigsminister Nicolas Sarkozy, der som del af en større lov har stillet forslaget. Hans intention er at få sat en dæmper på overtrædelser af den offentlige ro og orden.
Regeringens argument for at forbyde voldsoptagelser er for at dæmme op for fænomenet ”happy slapping”, hvor et voldeligt overgreb filmes af en medsammensvoren.
Det bliver typisk optaget med mobiltelefon og videresendt til voldsmandens venner.
Gjort bred med vilje
Loven er med vilje gjort så bred, at den kriminaliserer borgerjournalister, som intet har med selve voldshandlingen at gøre.
Den beslutning har myndighederne taget med fuldt overlæg, mener Pascal Cohet, der er talsmand for en fransk internet-borgerrettighedsgruppe.
Han er bekymret for at loven, sammen med flere love der er til debat, vil skabe et parallelt retssystem, der kontrollerer udgivelsen af informationer på internettet.
Regeringen har også stillet forslag om et certificeringssystem for hjemmesider, blogt-udbydere, mobiloperatører og ISP’er.
Certificeringen blåstempler ihændehaveren som en regeringsgodkendt informationskilde, hvis de overholder visse betingelser.
Journalist-organisationen Reporters Without Borders, der kæmper for en fri presse advarer mod certificeringssystemet. Organisationen mener, at systemet vil føre til øget selvcensur, fordi organisationerne er bange for at miste deres certifikat.
Det kan få dem til at afholde sig fra at udgive visse historier, mener Reporters Without Borders
Oversat af Christian Carlsen