Artikel top billede

IP-telefoner usynlige for alarm-beredskabet

Tema: Alarmcentralerne kan ikke se, hvorfra et IP-opkald kommer. En nødløsning bliver nu, at alarm-centralen får at se, hvorvidt et opkald stammer fra en IP-telefon. Det betyder, at centralen kan kassere stedbestemmelsen som utroværdig.

IP-telefoni bliver mere og mere almindeligt, og telefonerne bliver mere og mere mobile. Det giver alarmcentralerne problemer.

Centralerne kan nemlig ikke regne med de adresseoplysninger, som de får, når de modtager et opkald fra en IP-telefon.

Computerworld beskrev allerede problemet i 2004. Siden er der udarbejdet en bekendtgørelse, der slår fast, at der skal ske stedbestemmelse fra alle telefoner, når det er teknisk muligt.

Og det er det ikke fra IP-telefoner, fortæller Ib M. Tolstrup fra brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien.

Kan ikke regne med oplysninger

Brancheorganisationen har for nyligt sendt et forslag til en teknisk løsning i høring, så branchen kan leve op til bekendtgørelsen, der træder i kraft 1. september for offentlige tjenester og 1. marts næste år for private net og ikke-offentlige tjenester.

Denne tekniske løsning vil altså ikke indeholde stedbestemmelse.

I stedet skal der fremover dukke en besked op hos alarmcentralen, der fortæller, når adresse-oplysningerne er utroværdige - hvilket de altså er, når opkaldet kommer fra en IP-telefon.

Alarmmyndighederne spørger dog allerede i forvejen efter adresseoplysninger som en ekstra sikkerheds-foranstaltning.

Og uden stedbestemmelse er det ikke muligt at sikre, at det er den rigtige vagtcentral, der modtager opkaldet.

Viser altid hjemmeadressen

Indtil de nye regler træder i kraft, vil alarmcentralerne altid se en persons hjemadresse, hvis han ringer fra sin IP-telefon, og alle opkald vil blive dirigeret til alarmcentralen i nærheden af denne adresse.

Det er et problem, hvis man bruger IP-adaptere (der muliggør opkald fra IP-telefonnummeret på andre telefoner) eller mobiler, der kan ringe over IP-netværk.

Også ansatte i større virksomheder skal huske at oplyse deres adresse til alarmcentralen, hvis en kollega får brug for hjælp.

Et alarmopkald herfra vil normalt blive dirigeret til alarmcentralen ved hovednummeret – også selvom der bliver ringet fra en helt anden afdeling.

Det sker, fordi IP-telefoni-løsninger normalt samler hele virksomhedens telefoni i et sammenhængende internt net.

Den endelige beslutning om en teknisk løsning træffes i fællesskab af Telekommunikationsindustrien, IT- og Telestyrelsen, Rigspolitiet og Københavns Brandvæsen.

Der går sandsynligvis længe, inden IP-telefonen er lige så sikker som fastnettelefonen og mobilen.

– Området er så mangfoldigt, at det i hvert fald ikke vil være lige til at stedbestemme opkaldene, siger Ib Tolstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere