Artikel top billede

IP-telefoner usynlige for alarm-beredskabet

Tema: Alarmcentralerne kan ikke se, hvorfra et IP-opkald kommer. En nødløsning bliver nu, at alarm-centralen får at se, hvorvidt et opkald stammer fra en IP-telefon. Det betyder, at centralen kan kassere stedbestemmelsen som utroværdig.

IP-telefoni bliver mere og mere almindeligt, og telefonerne bliver mere og mere mobile. Det giver alarmcentralerne problemer.

Centralerne kan nemlig ikke regne med de adresseoplysninger, som de får, når de modtager et opkald fra en IP-telefon.

Computerworld beskrev allerede problemet i 2004. Siden er der udarbejdet en bekendtgørelse, der slår fast, at der skal ske stedbestemmelse fra alle telefoner, når det er teknisk muligt.

Og det er det ikke fra IP-telefoner, fortæller Ib M. Tolstrup fra brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien.

Kan ikke regne med oplysninger

Brancheorganisationen har for nyligt sendt et forslag til en teknisk løsning i høring, så branchen kan leve op til bekendtgørelsen, der træder i kraft 1. september for offentlige tjenester og 1. marts næste år for private net og ikke-offentlige tjenester.

Denne tekniske løsning vil altså ikke indeholde stedbestemmelse.

I stedet skal der fremover dukke en besked op hos alarmcentralen, der fortæller, når adresse-oplysningerne er utroværdige - hvilket de altså er, når opkaldet kommer fra en IP-telefon.

Alarmmyndighederne spørger dog allerede i forvejen efter adresseoplysninger som en ekstra sikkerheds-foranstaltning.

Og uden stedbestemmelse er det ikke muligt at sikre, at det er den rigtige vagtcentral, der modtager opkaldet.

Viser altid hjemmeadressen

Indtil de nye regler træder i kraft, vil alarmcentralerne altid se en persons hjemadresse, hvis han ringer fra sin IP-telefon, og alle opkald vil blive dirigeret til alarmcentralen i nærheden af denne adresse.

Det er et problem, hvis man bruger IP-adaptere (der muliggør opkald fra IP-telefonnummeret på andre telefoner) eller mobiler, der kan ringe over IP-netværk.

Også ansatte i større virksomheder skal huske at oplyse deres adresse til alarmcentralen, hvis en kollega får brug for hjælp.

Et alarmopkald herfra vil normalt blive dirigeret til alarmcentralen ved hovednummeret – også selvom der bliver ringet fra en helt anden afdeling.

Det sker, fordi IP-telefoni-løsninger normalt samler hele virksomhedens telefoni i et sammenhængende internt net.

Den endelige beslutning om en teknisk løsning træffes i fællesskab af Telekommunikationsindustrien, IT- og Telestyrelsen, Rigspolitiet og Københavns Brandvæsen.

Der går sandsynligvis længe, inden IP-telefonen er lige så sikker som fastnettelefonen og mobilen.

– Området er så mangfoldigt, at det i hvert fald ikke vil være lige til at stedbestemme opkaldene, siger Ib Tolstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere