Fremtiden hedder "Software as a Service."
Det er en prismodel, hvor softwarevirksomheder vil udvikle deres programmer som webapplikationer, og kunderne løbende betale for brugen.
Det er med andre slut med at opkræve store beløb for et program og nye store beløb for en opgradering hver femte år.
Det konkluderer revisions- og rådgiveningsselskabet PricewaterhouseCoopers i en ny rapport, hvor selskaebt også spår store konkurrencefordele for virksomheder, der satser på open source.
Følg kunderne eller dø
– Det er ikke umiddelbart en attraktiv model at levere sit software gratis eller billigt. Men hvis du ikke følger dine kunder og dine konkurrenter, så vil din virksomhed dø, siger Allan Vestergaard Andersen, partner i PricewaterhouseCoopers.
Analysechef for IDC Nordic, Karsten Fogh Ho-Lanng, er helt enig.
Han ser to grunde til skiftet, nemlig ønsket fra kunderne, samt at det nu overhovedet er teknisk muligt.
Dramatiske konsekvenser
En ny prismodel vil have dramatiske konsekvenser for softwarebranchen.
PricewaterhouseCoopers forudser problemer med at få finansieret udvikling af ny software, da der vil gå længere tid, før pengene er tjent hjem igen.
På kort sigt regner PricewaterhouseCoopers med, at softwareudbydernes kurser vil falde, og Karsten Fogh Ho-Lanng fra analyseinstituttet IDC mener, det er en rimelig antagelse.
"Det er vitterlig en meget stor udfordring for softwarevirksomhederne. Det vender op og ned på den måde, man driver virksomhed på," siger han.
På længere sigt kan skiftet i prismodeller dog være en fordel for softwarebranchen som helhed.
"Min forventning vil være, at det er nemmere at gå til en it-direktør og sige, det koster to millioner kroner end at kræve 10 millioner. Det gælder også, hvis der kommer en vedligholdelsesafgift. Logikken tilsiger, at omsætningen vil stige," siger Allan Vestergaard Andersen.
Han forventer, at det offentlige i et stykke tid stadig vil gå efter store indkøb af samlede softwarepakker, da det har nemmere ved at skaffe større bevillinger.
Efterhånden bliver det offentlige dog også drevet som virksomheder, og de vil derfor også efterhånden surfe ud på den nye bølge.