Delphi 7: Dyr og dejlig dinosaur

Delphi 7 er lidt af en dinosaur, og en charmerende en af slagsen. Delphi er nemlig en overlever fra de monolitiske IDE'ers tid, hvor sprog og udviklingsmiljø var tæt koblet sammen. Det er akilleshælen i Borlands i øvrigt overvældende og gigantiske IDE.

Dinosaur

Borland opfandt IDE-konceptet, det integrerede udviklingsværktøj (Integrated Development Environment). Det skete med Delphis forgænger fra oldtiden, Turbo Pascal, som jo primært blev udviklet af danske Anders Hejlsberg, der siden har ageret bagmand for .Net. Sproget Delphi er en objekt-version af Pascal, eller rettere Hejlsbergs dialekt Turbo Pascal, og ligesom C++ er der tale om et hybridsprog, hvor objekt-orienterede teknikker kan kombineres med producerale teknikker, selv om man nok gør klogest i at holde sig fra at blande teknikkerne sammen.

Og den tætte kobling til sproget er også problemet i det ellers over­vældende IDE, som selvfølgelig ikke er blevet mindre i version 7. Hvor fremtiden for IDE'er synes at ligge i de modul-orienterede, sprog- og platformsuafhængige værktøjer, som eksempelvis Visual Studio og Eclipse repræsenterer, så er Delphi både et sprog og et IDE, samt et miljø af klassebiblioteker.

På en måde er der en lidt gammel­dags fornemmelse ved Delphi, og denne tætte sammenkobling og medfølgende mangel på fleksibilitet er helt oplagt IDE'ets akilleshæl. En mulig fremtidig udvikling kunne måske være et sampak med Borlands Java- og C++-værktøjer.

Men når det er sagt, så er Delphi et flot og imponerende værktøj og sprog. Dets rækkevidde er enorm, og det minder om Java og .Net, når man lader blikket løbe over sprogets klassebiblioteker. Som IDE betragtet lader Delphi heller ikke de andre gorillaer på markedet noget efter.

Ligesom de andre store IDE'er kommer Delphi 7 i flere versioner. Topmodellen Architect, som vi har set på i forbindelse med denne artikel, indeholder stort set de samme funktioner som Enterprise-versionen, på nær mulighed for at arbejde med UML-teknikker med Borlands nyerhvervede produkt Bold. Enterprise-versionen indeholder dog andre UML-værktøjer.


De mange guides og skeletter vidner om værktøjets store rækkevidde.

Den store forskel er ned til Professional-udgaven, som ikke har de to dyre versioners web-funktionalitet. Enterprise og Architect indeholder en lang række funktioner til udvikling af web-applikationer og webtjenester. Og der er tale om funktionalitet i "enterprise-klasse", så som SOAP-frontstykker til relationsdatabaser, load-balancing og CORBA- og COM-understøttelse. Webtjenester i den mere grundlæggende form er også understøttet i Professional-versionen.

En spændende nyhed i Delphi 7 er sammenpakning med Kylix 3, som jo er Borlands værktøj til udvikling af applikationer, som kan deployeres på både Windows og Linux. Den findes i alle tre udgaver, dog er der tale om Enterprise-versionen af Kylix i de to dyre udgaver, og Professional-versionen af Kylix til Delphi Professional.

Mest til de overbeviste

Ingen hjælp til de grønne
Noget kunne tyde på, at Borland primært sigter på nuværende brugere af Delphi, for der er desværre ikke meget begynderhjælp med. Her står IDE'et i voldsom kontrast til eksempelvis Visual Studio .Net, hvor Microsoft lægger meget vægt på introducerende materiale til nybegyndere. Men de har jo også har en hel platform, der skal sælges til udviklerne.

Der er heller ikke megen installationsvejledning. Papkassen indeholder syv cd'er, og så må man selv finde de passende dele. På dette punkt kunne Borland godt have ydet lidt mere.

Men det betyder ikke, at der er noget galt med den dybdegående dokumentation. Borlands papkasser er nogle tunge sager, og dokumentationen i Delphi 7 Architect består af en sprog-guide på et par hundrede sider og en Developer's Guide, som vi anslår til at være på over 1.000 sider.

Denne guide er en særdeles omfattende gennemgang af sprogets muligheder, og den følger Borlands tradition for velskrevet og dækkende dokumentation. Både sprog-guiden og Developer's Guide er inkluderet i online-hjælpen.

Flot version til de overbeviste
Delphi er som sagt på alle måde et overvældende og imponerende produkt, men den tætte kobling til et bestemt sprog gør, at produktet først og fremmest henvender sig til dem, der i forvejen benytter Delphi.

Og selv om objekt-versionen af Pascal er et udmærket sprog, så er Pascal ikke rigtigt med i løbet længere. Sproget tidligere succes har givetvist haft en sammenhæng med dets popularitet i undervisningssammenhæng, men på dette område synes sproget at være afløst af Java som det populære valg.

Borland Delphi 7 Architect er set til 33.334 kroner uden moms. Enterprise-versionen er set til 29.124 kroner, og Professional til 15.629 kroner. Derudover findes Delphi også i en noget skrabet gratis-version, Personal, hvis licens-betingelser dog kun tillader ikke-kommerciel udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere