Delphi 7: Dyr og dejlig dinosaur

Delphi 7 er lidt af en dinosaur, og en charmerende en af slagsen. Delphi er nemlig en overlever fra de monolitiske IDE'ers tid, hvor sprog og udviklingsmiljø var tæt koblet sammen. Det er akilleshælen i Borlands i øvrigt overvældende og gigantiske IDE.

Dinosaur

Borland opfandt IDE-konceptet, det integrerede udviklingsværktøj (Integrated Development Environment). Det skete med Delphis forgænger fra oldtiden, Turbo Pascal, som jo primært blev udviklet af danske Anders Hejlsberg, der siden har ageret bagmand for .Net. Sproget Delphi er en objekt-version af Pascal, eller rettere Hejlsbergs dialekt Turbo Pascal, og ligesom C++ er der tale om et hybridsprog, hvor objekt-orienterede teknikker kan kombineres med producerale teknikker, selv om man nok gør klogest i at holde sig fra at blande teknikkerne sammen.

Og den tætte kobling til sproget er også problemet i det ellers over­vældende IDE, som selvfølgelig ikke er blevet mindre i version 7. Hvor fremtiden for IDE'er synes at ligge i de modul-orienterede, sprog- og platformsuafhængige værktøjer, som eksempelvis Visual Studio og Eclipse repræsenterer, så er Delphi både et sprog og et IDE, samt et miljø af klassebiblioteker.

På en måde er der en lidt gammel­dags fornemmelse ved Delphi, og denne tætte sammenkobling og medfølgende mangel på fleksibilitet er helt oplagt IDE'ets akilleshæl. En mulig fremtidig udvikling kunne måske være et sampak med Borlands Java- og C++-værktøjer.

Men når det er sagt, så er Delphi et flot og imponerende værktøj og sprog. Dets rækkevidde er enorm, og det minder om Java og .Net, når man lader blikket løbe over sprogets klassebiblioteker. Som IDE betragtet lader Delphi heller ikke de andre gorillaer på markedet noget efter.

Ligesom de andre store IDE'er kommer Delphi 7 i flere versioner. Topmodellen Architect, som vi har set på i forbindelse med denne artikel, indeholder stort set de samme funktioner som Enterprise-versionen, på nær mulighed for at arbejde med UML-teknikker med Borlands nyerhvervede produkt Bold. Enterprise-versionen indeholder dog andre UML-værktøjer.


De mange guides og skeletter vidner om værktøjets store rækkevidde.

Den store forskel er ned til Professional-udgaven, som ikke har de to dyre versioners web-funktionalitet. Enterprise og Architect indeholder en lang række funktioner til udvikling af web-applikationer og webtjenester. Og der er tale om funktionalitet i "enterprise-klasse", så som SOAP-frontstykker til relationsdatabaser, load-balancing og CORBA- og COM-understøttelse. Webtjenester i den mere grundlæggende form er også understøttet i Professional-versionen.

En spændende nyhed i Delphi 7 er sammenpakning med Kylix 3, som jo er Borlands værktøj til udvikling af applikationer, som kan deployeres på både Windows og Linux. Den findes i alle tre udgaver, dog er der tale om Enterprise-versionen af Kylix i de to dyre udgaver, og Professional-versionen af Kylix til Delphi Professional.

Mest til de overbeviste

Ingen hjælp til de grønne
Noget kunne tyde på, at Borland primært sigter på nuværende brugere af Delphi, for der er desværre ikke meget begynderhjælp med. Her står IDE'et i voldsom kontrast til eksempelvis Visual Studio .Net, hvor Microsoft lægger meget vægt på introducerende materiale til nybegyndere. Men de har jo også har en hel platform, der skal sælges til udviklerne.

Der er heller ikke megen installationsvejledning. Papkassen indeholder syv cd'er, og så må man selv finde de passende dele. På dette punkt kunne Borland godt have ydet lidt mere.

Men det betyder ikke, at der er noget galt med den dybdegående dokumentation. Borlands papkasser er nogle tunge sager, og dokumentationen i Delphi 7 Architect består af en sprog-guide på et par hundrede sider og en Developer's Guide, som vi anslår til at være på over 1.000 sider.

Denne guide er en særdeles omfattende gennemgang af sprogets muligheder, og den følger Borlands tradition for velskrevet og dækkende dokumentation. Både sprog-guiden og Developer's Guide er inkluderet i online-hjælpen.

Flot version til de overbeviste
Delphi er som sagt på alle måde et overvældende og imponerende produkt, men den tætte kobling til et bestemt sprog gør, at produktet først og fremmest henvender sig til dem, der i forvejen benytter Delphi.

Og selv om objekt-versionen af Pascal er et udmærket sprog, så er Pascal ikke rigtigt med i løbet længere. Sproget tidligere succes har givetvist haft en sammenhæng med dets popularitet i undervisningssammenhæng, men på dette område synes sproget at være afløst af Java som det populære valg.

Borland Delphi 7 Architect er set til 33.334 kroner uden moms. Enterprise-versionen er set til 29.124 kroner, og Professional til 15.629 kroner. Derudover findes Delphi også i en noget skrabet gratis-version, Personal, hvis licens-betingelser dog kun tillader ikke-kommerciel udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere