Evian, Frankrig: Virtualisering er kommet for at blive. Så meget ligger fast. Alligevel kan det tage lang tid, inden det for alvor bliver populært blandt virksomhederne at sende servere ind i et virtuelt miljø, lyder konklusionen til Netevents-konferencen i Evian i Frankrig, hvor en række analytikere og producenter er samlet for at diskutere fremtidens it-marked.
Det skyldes ikke teknologiens umodenhed, men derimod at klassiske organisatoriske problemer står i vejen.
I mange virksomheder er rollefordelingen nemlig nøje fordelt mellem forskellige afdelinger, hvilket betyder, at ansvaret for eksempelvis infrastruktur og applikationer ligger forskellige steder med kulturelle mure imellem.
Disse mure skal rives ned, hvis en overgang skal fungere, for med en virtualisering af en virksomheds servermiljø vil hardwaren blive voldsomt begrænset, og grænserne mellem de to ansvarsområder vil blive udvisket.
Ned med infrastrukturen
”Traditionelt hører ansvaret for en virksomheds infrastruktur og dens applikationer jo til i to forskellige afdelinger. Hvis man virtualiserer serverne bliver det hele jo applikationer. Der er simpelthen ofte ret store kulturbarrierer, der skal overvindes, før en virksomhed kan skifte til virtualisering,” siger Andy Buss, analytiker i analysehuset Canalys.
Han peger samtidig på, at mange CIO’s er skeptiske over for indførelsen af virtualisering, fordi det ofte straks udløser krav om besparelser, nedskæringer og måske fyringer i hans afdeling.
Det understreges da også af en undersøgelse fra analysehuset Yankee Group. Den viser, at hovedformålet med at skifte til et virtuelt server-univers for langt de fleste virksomheder er at reducere infrastruktur-omkostningerne.
Også ønsket om mere skalerbare løsninger, større hastighed og begrænsningen af fysisk plads spiller ind som vigtige parametre.
I en virtualiseret virksomhed flyttes en del af eller alle applikationer over på virtuelle servere, hvilket blandt andet gør det muligt at udnytte hardwaren mere optimalt, fordi det ikke kræver eksempelvis 10 fysiske servere at køre 10 applikationer, men derimod blot en enkelt stor server.
Indtil videre er det især server-virtualisering, der er hot, mens også virtuelle storage- og netværksmiljøet vinder frem.
Fordelene er mange
Tidligere blev virtualisering primært anvendt i det akademiske miljø, der typisk har haft adgang til store supercomputere, men i de seneste år er teknologien for alvor vundet frem i private virksomheder – ikke mindst drevet af teknologiske fremskridt og store omkostninger på for eksempel strøm, plads og vedligeholdelse af de store serverparker.
”Fordelene er mange, og markedet har ændret sig fundamentalt fra at være forbeholdt de store akademiske miljøer til nu at være for alle,” siger Camille Mendler, analytiker i Yankee Groups afdeling for Enterprise Research.
En af fordelene er efter hendes mening, at de virtuelle servere kræver langt mindre strøm end de fysiske servere. Det er efter hendes mening et vigtigt parameter i en tid, hvor energiforbruget på netop servere stiger og stiger som følge af den fortsat kraftigt voksende data-mængde i verden.
Samtidig kræver de store tætpakkede server-haller så meget køling, at mere end halvdelen af et datacenters samlede strømforbrug typisk går til netop nedkøling af de arbejdende servere.
HP har dog tidligere vurderet, at 85 procent af verdens datacentre bruger alt for meget energi på køling. Derfor kan man ikke alene udlede, at virtualisering er vejen frem, hvis man vil spare penge på energi-kontoen, mener analytiker Andy Buss fra Canalys.
”Man kunne jo også sørge for, at de fysiske servere kun kører, når der er brug for dem og så indrette kølingen efter det,” siger han.
VMWare sidder tungt på markedet
ECM-ejede VMWare er fortsat verdens største selskab inden for virtuelle systemer, og indtil tyder intet på, at selskabets position er truet.
I hvert fald viser tal fra Yankee Group, at 45 procent af alle virksomheder interesseret i at overgå til virtualisering primært har kig på VMWare ESX, mens 29 procent er mest interesseret i den kommende Microsoft Virtual Server, som ventes at blive en seriøs udfordrer til VMWares dominerende markedsposition.
Ifølge denne undersøgelse er open source-projektet XenSource ikke nogen trussel, i det blot en procent af de adspurgte virksomheder har kig på systemer som XenSource, SWSoft og andre.