Sundhed.dk er internetindgangen til det offentlige sundhedsvæsen, og her kan brugerne blandt andet finde oplysninger om ventetider på behandling, bestille tid hos lægen eller slå op i sin egen sygehusjournal.
Og det går forrygende. I januar 2007 blev portalen besøgt af 269.000 unikke brugere, hvilket er mere end en 50 procent flere besøgende end i januar 2006.
Det passer perfekt i sitets erklærede målsætning om at få flere danskere til at bruge portalen frem for at ringe til eller besøge lægen.
På sitet kan brugene nemt komme i kontakt med samtlige medarbejdere, og kommentarer og idéer til hjemmesiden spiller også en central rolle på sitet.
Det har kastet en nominering i kategorien for bedste dialog på nettet af sig, i Computerworlds konkurrence for at finde de bedste danske sider på nettet.
Webdesigneren
Birgitte Lolan Ravn er uddannet cand.comm. fra RUC med speciale i usability.
I forbindelse med sundhed.dk arbejder hun især med brugermonitorering og brugervenlighed, men står også for brugertest, -evaluering og analyser.
På baggrund af det arbejde har sundhed.dk i dag et klart billede af hvem, der bruger siden, og hvornår de gør det.
Den viden sammenlagt med oplysninger om hvad, de besøgende læser, er et godt udgangspunkt for at optimere navigationen på siden.
Birgitte Lolan Ravn er et del af et hold på 16 personer, der arbejder med sitet.
Teksterne bliver skrevet af i omegnen af 800 personer, der igennem et CMS-system fylder sitet med oplysninger.
Hun er ikke inspireret af nogle designforfattere, men er meget interesseret i hvad der rører sig på den danske scene, og hvordan danske webudviklere har løst opgaver, der også er relevante for hendes egen portal, sundhed.dk.
Sidens design er lavet af et eksternt konsulenthus.
Fire hurtige spørgsmål
Computerworld har spurgt Birgitte Lolan Ravn om, hvad hun mener, er godt webdesign og hvilken hjemmeside, der er den personlige favorit.
"Hvad er den bedste feature ved sundhed.dk?"
"Det er, at man ét sted kan gå online til hele sundhedsvæsnet. Hvis jeg skal pege på noget lidt mere specifikt, så er det ens personlige side, MitSundhed.dk, hvor man med sin digitale signatur kan se sine personlige helbredsoplysninger.
Som patient føler man sig bedre rustet og får et øget indblik i sin egen sygdom og behandling."
"Hvilken feature ville du gerne ’stjæle’ fra et andet site?"
"Jeg synes, at hele konceptet med communities er rigtig interessant.
Vi arbejder lige nu med at kunne lancere en udgave fra det offentlige, hvor vi kan tilbyde patientnetværk, der også bliver støttet af noget faglighed fra sundhedsvæsnet."
"Hvad er din favoritside på nettet?"
"Det er helt klart den type sider, de hjælper med at gøre min hverdag nemmere. Det er sådan noget som min netbank, og mit lokale biblioteks hjemmeside."
"Hvad kan blive bedre ved sundhed.dk?"
"Vi arbejder med at gøre sundhed.dk mere dialogbaseret. Vi har en vision om at vi kan supplere der personificerede kliniske helbredsoplysninger med mulighed for at gå i dialog omkring det med andre borgere, der er i samme situation.
Det skal selvfølgelig gøres på sådan en måde, at det understøttes af det, der foregår i sundhedsvæsnet og af sundhedsfaglige personer.
Computerworld præsenterer i perioden op til Webchamp 2007 alle de nominerede websites i kategorierne Forståelighed, E-handel, Produktpræsentation, Dialog, Navigation og Særprisen.