Google er blevet dømt for at have krænket belgiske avis-udgiveres ophavsret ved at publicere udgaver af avis-artikler på Googles egen nyhedsside.
Afgørelsen lægger sig på linie med en tidligere afgørelse fra en domstol i Bruxelles, hvor Google blev dømt til at fjerne alt indhold, der stammede fra Belgiens fransk- og tysksprogede aviser.
- Google er ikke undtaget fra copyright-lovgivningen, lød det i afgørelsens time fra den belgiske domstol.
Kan føre til flere sager
Afgørelsen kan blive et springbræt for andre lignende sagsanlæg og dermed indskrænke søgemaskinernes mulighed for at publicere copyright-beskyttet materiale på deres sites.
De pågældende belgiske aviser er repræsenteret ved organisationen Copiepresse, som har argumenteret med, at Google har haft indtjening på andres arbejde.
Google erklærer sig "skuffet" over afgørelsen og overvejer nu at anke den højere op i systemet.
- Det er vores opfattelse, at Google News helt igennem er lovlig, lyder det fra selskabet.
Bøde nedsat
Google peger på, at selskabet kun offentliggør en kort gengivelse af avis-historierne. Brugerne må klikke sig videre ind på den pågældende avis' egen hjemmeside for at læse den fulde artikel.
Domstolen nedsatte dog den tidligere afgørelses bøde.
Det betyder, at Google nu skal betale 117.000 kroner i dagbøder per dag, der går, uden at de pågældende artikler bliver fjernet. Tidligere hed det syv millioner kroner per dag.
Copiepresse har nu andre af de store søgemaskiner i kikkerten.
Organisationen har nemlig også klaget til Microsofts MSN-division og Yahoo over deres brug af avis-indhold. Indtil videre har klagerne dog ikke ført til deciderede sagsanlæg.
Microsoft meddeler, at selskabet nu vil fjerne alle links til belgiske aviser fremfor at blive involveret i en retssag.
EU-Kommissionen vil nu kigge nærmere på copyright-lovene i EU.
- Det er noget, som vi følger med stor interesse, lyder det fra Oliver Drewes, EU-talsmand i ophavsretlige spørgsmål.