Kommuner: Egne krav skyld i SAP-forsinkelser

Man må gribe i egen barm, lyder det fra kommuner, som har bøvlet med KMD's implementering af SAP, der har ført til både ekstraudgifter og forsinkelser.

Hvidovre Kommune budgetterer med at smide en ekstra million kroner efter kommunens relativt nyindkøbte økonomistyringssystem, SAP.

Århus Kommune er først efter nytår kommet i gang med at benytte dens SAP-løsning – efter en forsinkelse på ni måneder.

Alligevel er der ingen mishagsytringer at spore hos økonomicheferne i de to kommuner mod leverandøren KMD.

- Vi står midt i orkanens øje. Men vi er en kommune med over 3.000 SAP-brugere, så det ville være mærkeligt, hvis der ikke opstod nogen problemer i forbindelse med implementeringen af et så komplekst system, siger økonomichefen i Århus Kommune, Hans Nikolaisen.

Han forklarer, at systemet to måneder efter implementeringen kører efter hensigten.

Kommunen har et kommunikationsansvar

Den samme overbærenhed er at spore i Hvidovre på Københavns vestegn.

- Systemet har været belastende for vores 517 brugere. Men man skal huske på, at brugerne i høj grad er institutionsfolk, der ikke til dagligt beskæftiger sig detaljeret med økonomi, siger kontorchef i Hvidovre Kommune, Jesper Saxbøl.

Han mener ikke, at man uden videre kan skyde skylden på systemet.

- Det er jo ikke nødvendigvis systemet i sig selv, der stiller krav til implementeringen, men i højere grad den organisation, som man skal implementere det i, siger han.

Hans udsagn om, at der er udfordringer for den organisation, der skal benytte sig af SAP-løsningen, bliver bakket op af hans chef, økonomichef Hans Olsen.

- Jeg har ikke mange kritiske kommentarer til KMDs håndtering af implementeringen. I stedet skal man gribe i egen barm, og acceptere, at kommunen meget grundigt skal sætte sig ind i sine egne behov og kommunikere dem videre til leverandøren – i dette tilfælde KMD, forklarer han.

Ved ikke hvad en kommune er

Dog ser Hans Olsen også nogle klare svagheder forbundet med KMD's SAP-udrulning i Hvidovre Kommune.

Det skyldes, at kommunen troede den havde valgt en leverandør, som på forhånd havde et indgående kendskab til en kommunes krav.

- Det har vist sig, at KMD er en forgrenet virksomhed. Og mange af programmørerne i projektet har ikke fået ordentligt forklaret, hvad en kommune er, så systemet levede slet ikke op til vores ønsker til at starte med, siger han. .

Hans Olsen påpeger dog, at kommunen i samspil med KMD hurtigt er kommet tilbage på sporet.

Han understreger, at kommunen sideløbende med KMD's justeringer har et ansvar for undervisning af de personer, der kommer direkte i berøring med økonomi-systemet.

- Vi har derfor sat en million kroner til side for, at en ekstern konsulent kan få genopbygget vores struktur, forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere