Artikel top billede

Outsourcing kan ikke løse personalemanglen

Klumme: Det er ikke muligt at outsource tilstrækkeligt meget kundenært, og kontrakterne er for lange. Problemet kan kun løses med mere fleksibilitet.

En helt frisk IDC-analyse viser, at halvdelen af de danske virksomheder mangler kvalificerede it-ansatte, og at 70 procent af dem har tænkt sig at løse en del af problemet ved at købe flere it-ydelser fra deres leverandører.

Kunderne vil først og fremmest efterspørge hjælp til de tidskrævende opgaver.

Har ikke ressourcerne

Men samme undersøgelse viser, at it-leverandørerne ikke umiddelbart har ressourcerne. 87 procent af dem har selv problemer med at finde folk, og i alt mangler der skønsmæssigt 6.200 it-hoveder i Danmark netop nu.

Så vi bliver nødt til at skubbe en del af problemet videre til it-branchens nye underleverandører i Indien og Østeuropa.

Her sidder højtuddannede folk klar til at løse vores udviklingsopgaver og tilpasse standardiserede driftsopgaver.

Desværre sidder de alt for langt væk i forhold til mange af de opgaver, der skal løses.

Det betyder, at vi har brug for leverandører, der er tæt på os, ikke kun geografisk, men også kulturelt og forretningsmæssigt.

Sådan realiserer vi gevinsten

En sådan viden er nødvendigt for digitaliserings- og automatiseringsprojekter, der i hvert tilfælde på lidt længere sigt skal forenkle arbejdsgange og løse nogle af de mere rutineprægede opgaver for os.

Det er projekter af denne type, der skal realisere en del af den forventede effektiviseringsgevinst i kommunal-reformen.

Det er også her, at socialminister Eva Kjer Hansen skal finde værktøjerne til det kvalitetsløft på socialområdet, der for nyligt blev lovet som en del af regeringens kvalitetsreform.

Den mest problematiske ordretype er dog outsourcing, hvor it-driften helt eller delvist overlades til den eksterne leverandør.

Det er et modent marked, der hidtil har fokuseret på omkostningsbesparelser gennem indgåelse af lange kontrakter.

Løbetider mellem fem og 10 år er almindelige.
Spørgsmålet er, om outsourcingprodukterne i dag er tilstrækkeligt fleksible til for alvor at kunne anvendes.

Se på, hvordan vi køber andre løsninger på personalemangel: Vikarhjælp er et ultra-fleksibelt produkt, der på timebasis kan aflaste os, hvor vi har brug for det.

Og det er de færreste fastansatte medarbejdere, der har kontrakter med samme løbetid som de outsourcingaftaler, der indgås i dag.

Outsourcingydelsen skal ideelt set kunne til- og fravælges i takt med at behov opstår – uoverskuelige løbetider på fem år eller mere duer ikke.

En del af løsningen

Outsourcing er uden tvivl en del af løsningen på personalemanglen i it-afdelingen.

Men der er et par knaster, der skal ryddes af vejen, før det for alvor er en brugbar løsning.

For det første skal problemet med kundenærhed versus offshore løses, så ressourcerne er der, hvor kunderne skal bruge dem.

Og for det andet skal der ses nærmere på kontraktmodellerne for outsourcing, for fem-årige kontrakter kan ikke bruges til at løse akut mangel på kvalificeret personale.

Karsten Fogh Ho-Lanng er analysedirektør hos IDC Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere