Svenske piratjægere kan få politibeføjelser

En ny tolkning af et EU-direktiv om ophavsret kan ende med at give antipiratorganisationer politi-lignende beføjelser. Direktivet er på skrivebordet hos det svenske Justitsministerium.

Det svenske justitsministerium arbejder i øjeblikket på en tolkning af et EU’s første direktiv om ophavsret. Meningen er at undersøge, om direktivets indhold også skal gælde aktiviteter på internettet.

Bliver dette tilfældet, kan beslutningen betyde at den svenske pendant til APG (Antipirat-gruppen) får ret til at kræve information om mistænkte fildelere helt uden politiets indblanding, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Skal tolkes igen

EU-direktivet blev forfattet tilbage i 2004 og hedder Intellectual property rights enforcement directive (Ipred).

Direktivet fastslår, at ophavsretsindehavere skal have lov til at kræve information om skadeforvoldende varers ophav og distributionskanaler.

Men præcis hvilke typer varer eller distributionskanaler, der er tale om, defineres ikke i direktivet. Og derfor er det justitsministeriets opgave at tolke direktivet i forhold til svensk lov, for at klarlægge om også internettet skal være omfattet.

Hvis de svenske myndigheder beslutter, at direktivet også gælder internettet, så giver det medie- og pladeselskaber gode kort på hånden. Samtidig får indehaverne af ophavsretten langt mere magtfulde rettigheder.

I praksis vil pirater og fildelere kunne afkræves information om hvor og hvem de har hentet ophavsretsbeskyttet materiale fra. Helt uden politiets indblanding.

Beslutningen vil også betyde, at den svenske landsrets afgørelse om, at et ip-nummer er at sidestille med et personnummer, tages op til diskussion igen.

Også Datainspektionens undtagelse, som giver den svenske Antipiratbyrån lov til fortsat at indsamle ip-numre bliver unødvendig, fordi Antipiratbyrån i praksis får ret til at spore fildelerne.

Ifølge Stefan Johansson fra Justitsdepardemenet ventes afgørelsen at falde i løbet af foråret.

Modstand blandt fildelere

Undersøgelsen er blevet mødt af kraftige protester i fildelingsmiljøet, selvom der endnu ikke er truffet en afgørelse.

Piratpartiets leder, Richard Falkvinge, mener at direktivet som helhed skulle have været forkastet i Sverige.

- Det er helt forkert bare at overveje at give private interesseorganisationer politibeføjelser. Justist-depardementet burde huske hvem som betaler deres løn. Det er ikke den amerikanske underholdningsindustri, siger Richard Falkvinge til Computerworlds søsterblad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere