Det svenske justitsministerium arbejder i øjeblikket på en tolkning af et EU’s første direktiv om ophavsret. Meningen er at undersøge, om direktivets indhold også skal gælde aktiviteter på internettet.
Bliver dette tilfældet, kan beslutningen betyde at den svenske pendant til APG (Antipirat-gruppen) får ret til at kræve information om mistænkte fildelere helt uden politiets indblanding, skriver Computerworlds svenske søsterblad.
Skal tolkes igen
EU-direktivet blev forfattet tilbage i 2004 og hedder Intellectual property rights enforcement directive (Ipred).
Direktivet fastslår, at ophavsretsindehavere skal have lov til at kræve information om skadeforvoldende varers ophav og distributionskanaler.
Men præcis hvilke typer varer eller distributionskanaler, der er tale om, defineres ikke i direktivet. Og derfor er det justitsministeriets opgave at tolke direktivet i forhold til svensk lov, for at klarlægge om også internettet skal være omfattet.
Hvis de svenske myndigheder beslutter, at direktivet også gælder internettet, så giver det medie- og pladeselskaber gode kort på hånden. Samtidig får indehaverne af ophavsretten langt mere magtfulde rettigheder.
I praksis vil pirater og fildelere kunne afkræves information om hvor og hvem de har hentet ophavsretsbeskyttet materiale fra. Helt uden politiets indblanding.
Beslutningen vil også betyde, at den svenske landsrets afgørelse om, at et ip-nummer er at sidestille med et personnummer, tages op til diskussion igen.
Også Datainspektionens undtagelse, som giver den svenske Antipiratbyrån lov til fortsat at indsamle ip-numre bliver unødvendig, fordi Antipiratbyrån i praksis får ret til at spore fildelerne.
Ifølge Stefan Johansson fra Justitsdepardemenet ventes afgørelsen at falde i løbet af foråret.
Modstand blandt fildelere
Undersøgelsen er blevet mødt af kraftige protester i fildelingsmiljøet, selvom der endnu ikke er truffet en afgørelse.
Piratpartiets leder, Richard Falkvinge, mener at direktivet som helhed skulle have været forkastet i Sverige.
- Det er helt forkert bare at overveje at give private interesseorganisationer politibeføjelser. Justist-depardementet burde huske hvem som betaler deres løn. Det er ikke den amerikanske underholdningsindustri, siger Richard Falkvinge til Computerworlds søsterblad.