Et større antal hemmelige jobkartel-aftaler, der binder medarbejdere til deres job, kommer måske aldrig frem i lyset.
Et udvalg under beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen nægter nemlig at offentliggøre høringssvarene fra hele 85 organisationer, der er blevet bedt om at indsende eksempler på hemmelige jobkartel-aftaler.
I et brev til Computerworld skriver udvalget, der skal kulegrave omfanget af aftalerne, at der er tale om lovforberedende arbejde.
Derfor behøver udvalget ifølge forvaltningsloven ikke udlevere høringssvarene, lyder det i brevet.
Desuden begrunder udvalget sin afgørelse med, at det selv arbejder med svarene.
På juridisk dybt vand
Ekspert i forvaltningsret, lektor Oluf Jørgensen, fra Danmarks Journalisthøjskole er helt uforstående over for udvalgets afgørelse.
- Det skal udlevere alle høringssvar, når der intet står i udvalgets kommissorium om, at det forbereder en lov, siger han.
Oluf Jørgensen lader sig heller ikke overbevise af udvalgets andet argument om, at det selv arbejder med høringssvarene.
- Det er lige godt den tyndeste forklaring. Det er jo ikke nogen reel begrundelse for ikke at udlevere svarene, siger han.
Oluf Jørgensen forklarer, at det er fast praksis at udlevere høringssvar - ofte gøres det ligefrem aktivt af myndighederne.
Politikere er splittet
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, er også fortørnet over udvalgets beslutning om at hemmeligholde svarene.
- Det er i modstrid med ministerens udmeldinger om, at han vil være åben i denne sag. Han vil åbenbart holde kortene tæt ind til kroppen, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Ordføreren vil derfor via et udvalgsspørgsmål kræve alle høringssvar offentliggjort øjeblikkeligt.
Modsat vælger arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday fra de Radikale at se positivt på udmeldingen.
- Det må jo så betyde, at der helt sikkert kommer en lov, der forbyder aftalerne. Ellers holder udvalgets begrundelse om lovforberedende arbejde jo ikke, siger hun.
Tavs minister
Da udvalget blev nedsat opfordrede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til at få alle aftaler frem på bordet.
Derfor skulle udvalget bede hele 85 organisationer om at sende eksempler på hemmelige jobkartel-aftaler.
Nu afviser Claus Hjort Frederiksen helt at kommentere sagen.
- Ministeren har ingen kommentarer, lyder det fra spindoktor Charlotte Jepsen.
Hun henviser til, at Computerworld bare kan henvende sig til de 85 organisationer og bede dem om at udlevere deres høringssvar.