Danskerne risikerer at gå glip af kulturskattene i DR

Med medieforliget har politikerne sagt ja til at sende DR's kulturskatte ud på internettet. Men reglerne om ophavsret ser ud til at spænde ben for visionen om at give adgang til mere end en halv million timers radio, film og fjernsyn fra DR's arkiver.

507.203 timers fjernsyn, radio og film risikerer at samle støv i DR's arkiver i stedet for at blive lagt ud på internettet, som det ellers var meningen.

Det skyldes, at der mangler penge på trods af, at danskerne hvert eneste år har betalt licenskroner til den fælles public service-station.

Et væld af musikere, komponister, forfattere og andre har nemlig stadig ophavsret til de mange tusinde programmer - i mange tilfælde op til 70 år efter de selv er døde og begravede.

Totalt ulogisk

Og det er totalt ulogisk, mener professor Frands Mortensen, Århus Universitet,

Medieforskeren peger på, at der skal betales penge for udsendelser, som seere og lyttere allerede har betalt for en gang over licensen.

– Men rent teknisk betaler du din licens for at eje et apparat, der kan modtage udsendelserne fra DR. Så derfor kan de bone dig hvad som helst for at se udsendelserne igen. Der er ikke skyggen af sund fornuft i det, siger Frands Mortensen.

Han fremhæver, at reglerne om ophavsret er kilde til et væld af absurde situationer for DR.

– Hvis Danmarks Radios symfoniorkester spiller en symfoni af en komponist, der har været død i flere 100 år, så skal han ikke have penge. Alle medlemmerne af symfoniorkesteret er ansatte med pensioner finansieret af licensen. Men vi, licensbetalere, må ikke få en lovlig kopi af det. Det er helt ude i skoven, siger Frands Mortensen.

Forhandler netop nu

Frands Mortensen tror ikke på, at DR kan komme ud af den juridiske kattepine uden at betale så mange penge, at store dele af DR's arkiver vil være helt udenfor for danskernes rækkevidde.

Lige nu forhandler DR med Koda, Copydan og andre organisationer, der repræsenterer dem med ophavsret over materialet med arkiverne.

Planen er, at DR sammen med CopyDan og andre organisationer, der vogter på kunstnernes ophavsret, skal forhandle sig frem til noget nyt.

Og det skal helst afspejle internettets natur, hvor programmer ikke ”sendes” til hele befolkningen, men kan hentes til ”privat” gennemsyn af de, der ønsker det.

DR krydser fingre

Forhandlingerne er gået i gang, og Leif Lønsmann, radiodirektør i DR, håber, at det lykkes at finde nogle modeller, der gør det muligt at stille arkivguldet til rådighed for danskerne, som jo i princippet allerede - via licensen - har betalt en gang for, at alle kunne se eller høre det.

Martin Gormsen er underdirektør i Koda, der varetager komponisternes rettigheder.

Han er rimeligt optimistisk med hensyn til at nå frem til en løsning.

Han pointerer, at kunstnerne bakker op, om kulturarven bliver mere tilgængelig, således deres materiale ikke skal ligge glemt i arkiverne.

I udlandet er man længere fremme med at lægge arkiverne med de mange års kulturhistorie ud på nettet. Engelske BBC og Sveriges Radio har gennem længere tid lagt gamle radio og fjernsynsudsendelser ud på internettet.

Læs mere om DR og ophavsret i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere