250.000 hjemme-pc’er forudsiger fremtidens klima

Miljøforskere får hjælp fra 250.000 private pc’er, når de skal forudsige fremtidens klima. Projektet har et uddannelsesmæssigt formål, men resultaterne er brugbare, siger folkene bag projektet.

Den britiske mediegigant BBC samarbejder med forskere og ikke mindst privatbrugere om at skaffe oplysninger om fremtidens klima på jorden. Det skriver BBC på sin hjemmeside.

250.000 folk har indtil videre downloadet et simulations-program fra hjemmesiden climateprediction.net, som derefter kører mens deres computere er tændt, men alligevel ikke bliver brugt.

Programmet skal hjælpe britiske klimaforskere med at knuse de enorme datamængder, som kræves for at kunne komme med mere præcise forudsigelser for klimaet.

Ifølge BBC’s hjemmeside vil det kræve en enkelt såkaldt gennemsnitscomputer tre måneder at beregne selv samme datavolume.

Data fra hjemmepc’erne bliver efter forarbejdelse ude i de private hjem sendt tilbage til en central server hos Hadley Centre, der er en del af det britiske meteorologiske institut.

Oprindeligt kørte programmet på supercomputere, men projektet har også et andet sigte end bare at være effektivt.

- Hovedforskellen på at køre programmet hos os selv og ude hos brugerne er, at hos os kan vi få flere informationer, fordi vi har meget bedre ressourcer til at gemme og sende data. Men projektet har også et uddannelsesmæssigt formål, og brugernes output er brugbart, udtaler lederen af klimaprogrammet Vicky Pope.

Indtil videre har brugen af den distribuerede computing blandt andet vist, at Storbritannien vil være 3 grader celsius varmere om 75 år. Det resultat svarer til hvad andre beregningsmodeller er kommet frem til.

Dette resultat samt mange andre beregninger vil BBC offentliggøre i et stort anlagt tv-show præsenteret af Sir David Attenborough.

Mange flere brugere end forventet

At så mange mennesker har valgt at deltage i klima-programmet har overrasket forskerne.

- Da vi startede havde vi som mål at få 10.000 deltagere. Men da vi så, at ti gange så mange har downloadet vores software, var det en fantastisk følelse, siger projektleder Nick Faull fra climateprediction.net til BBC.

Brugere af klimaprogrammet er spredt ud på 171 nationer, hvor omkring to tredjedele kommer fra de britiske øer.

Tidligere er lignende programmer distribueret til brugerne.

For eksempel søger nørder, ufo-freaks og andre behjertede mennesker efter rumvæsner i SETI-programmet, der nu har over tre millioner brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere