KMD, CSC og IBM forhindrer deres medarbejdere i at få job hos SKAT. Omvendt forhindrer SKAT sine medarbejdere i at få job hos de tre it-giganter.
Virksomhederne underskrev nemlig i 2005 en rammeaftale med SKAT, der løber i fire år og som indeholder en såkaldt loyalitetsklausul.
Computerworld har fået aktindsigt i klausulen, der forbyder parterne aktivt at ansætte hinandens medarbejdere - hvad enten det er "direkte eller indirekte".
Rammer alle
Advokat Peter Lind Nielsen fra Bender Von Haller Dragsted med speciale i it-ret, mener klausulen er meget bred.
– Klausulen dækker meget, når man skriver "indirekte". For hvad er præcis en indirekte aktiv ansættelse?, spørger han.
Ifølge Peter Lind Nielsens vurdering, kan formuleringen dække over brugen af et headhunting-bureau eller at kollegaer ikke må få medarbejdere hos den anden virksomhed til at skifte job.
– Men hvis det betyder, at ansætte en person, der har søgt en opslået stilling, som det blev udlagt i sagen mellem WM-data og Neoprocess, så gælder det jo alle ansættelser, påpeger Peter Lind Nielsen.
Han mener derfor, at klausulen reelt rammer alle.
- Aftalen er så uklar, at jeg ville sige nej, hvis en virksomhed spurgte mig, om den skulle ansætte en medarbejder, der selv havde søgt en stilling, men som samtidig var dækket af aftalen, siger han.
SKAT afviser
SKAT afviser, at klausulen hindrer medarbejderne i at søge og få job hos rammeaftalens tre parter.
Ordet "aktivt" gør hele forskellen, lyder vurderingen.
– Den (red. klausulen) søger alene at forhindre aktiv ”hvervning” blandt en begrænset medarbejdergruppe hos rammeaftalens parter, siger kontorchef Søren Kjær Jensen fra SKAT.
Desuden meddeler kontorchefen, at SKAT slet ikke vil håndhæve klausulen.
- Hensigten med bestemmelsen er alene at sende et signal fra SKAT til SKAT’s leverandører om, at det ikke vil være velset at foretage ”cherry-picking” blandt medarbejdere i SKAT, som arbejder med systemmoderniseringens udviklingsfaser, lyder det fra Søren Kjær Jensen.
Ikke direkte oplyst
Medarbejderne hos SKAT er ikke blevet direkte oplyst om klausulen, men har dog haft adgang til rammeaftalen på et af SKATs interne drev.
– Nej, medarbejderne er ikke blevet direkte informeret, men vi anser også betingelsen i kontrakten som et ledelsesmæssigt forhold, siger kontorchef Søren Kjær Jensen fra SKAT.
Computerworld ville gerne have en kommentar fra skatteminister Kristian Jensens til loyalitetsklausulen, der løber 12 måneder efter rammeaftalen ophør i år 2009.
Men ministerens pressesekretær oplyser, at ministeren ingen kommentarer har og henviser til SKAT.
Loyalitetsklausul
Rammeaftalens §3 stk. 4
Ingen af parterne skal i nærværende Rammeaftales løbetid og i en periode på 12 måneder efter dens ophør, uanset årsag til sådant ophør, aktivt søge at hverve, såvel direkte som indirekte, sådanne medarbejdere hos den anden part, som har været involveret i arbejde under Rammeaftalen, herunder aftaler indgået under Rammeaftalen.