Elsparefonden: Nej til tvungen it-energimærkning

Den frivillige mærkningsordning af computerens energiforbrug er allerede en succes, lyder det fra Elsparefonden, der advarer mod at tro, at en tvungen mærkning er vejen til succes.

Der er ikke behov for at tvinge computerproducenterne til at mærke it-udstyr efter deres energieffektivitet.

Sådan lyder meldingen fra Elsparefonden, der dermed trækker fronterne op i den grønne debat.

Det sker, efter Computerworld i fredags kunne fortælle, at et politisk flertal er klar til at sidestille it-udstyr med hårde hvidevarer, der har været underlagt lovpligtig energi-mærkning i årevis.

De planer finder Elsparefonden helt ude i skoven.

- Vi har som det eneste land i verden en aftale med producenterne om mærkning af de energi-effektive produkter. Lad dog den udvikle sig, siger sekretariatschef i Elsparefonden, Göran Wilke.

Han mener desuden, at en tvangsordning ikke giver nogen garanti for, at danskerne får bedre kendskab til miljøvenlige computere.

Samarbejdet skal modnes

Elsparefonden har siden 2004 samarbejdet med flere af it-branchens store aktører – herunder Apple og Dell – om en frivillig mærkningsordning, hvor producenterne i markedsføringen forpligter sig til at oplyse deres udstyrs energiforbrug, når det er tændt, i standby og sleep-mode.

Det er den ordning, som Elsparefonden mener skal udvikle sig og modne. Men altså fortsat på baggrund af producenternes velvilje.

Ifølge Göran Wilke vil det være dumt at droppe den danske ordning, når nu de store amerikanske selskaber har erklæret sig villige til at være med.

- Så vil de da i hvert fald ikke prøve i andre lande. Her har de gjort noget frivilligt og uden trusler om tvang. Det synes jeg skal honoreres, siger Göran Wilke.

Mærkningen er en succes

På baggrund af en rundspørge blandt mere end 1.500 danskere, kunne Computerworld ellers fortælle, at mindre end halvdelen af befolkningen har energiforbruget med i overvejelserne, når de køber ny computer.

Til sammenligning vælger 87 procent blandt andet køleskab på baggrund af energiforbruget, viser rundspørgen som analyseinstituttet Userneeds har foretaget for Computerworld.

Men Göran Wilke mener alligevel, at mærkningsordningen er en succes, der efter tre år er på højde med det kendskabsniveau, som A-mærkningen af hårde hvidevarer havde opnået efter samme periode.

- Det handler om, at der herhjemme er brugt rigtig mange penge på at lave kampagner, og at butikkerne har brugt det som en konkurrenceparameter, siger han.

Intet tilskud til energirigtigt it

For at fremme mærkningsordningen af de hårde hvidevarer valgte Elsparefonden igennem seks uger, at give tilskud til de energirigtige køleskabe og frysere.

Elsparefondens sekretariatshef afviser dog blankt, at det også skulle komme på tale for it-produkterne.

- Det er der ingen grund. Vi gav tilskud til hvidevarerne fordi det var nye produkter, og ingen vidste, hvad A++ var. Der kommer ikke tilskud til it, siger Göran Wilke.

I stedet anbefaler han, at producenterne fremover skal give en gratis elspare- eller tv-skinne, når danskerne køber ny computer.

En tv-skinne kan angiveligt løse det problem, der findes i computere, hvor der er strøm i USB-porten, selvom maskinen er slukket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere