De konservatives nye skatteordfører, 39-årige Jakob Axel Nielsen, har selv indgående kendskab til de jobkartel-aftaler, hvis massive udbredelse Computerworld har afdækket i den seneste tid.
Den nye skatteordfører - og tidligere arbejdsmarkedsordfører - har nemlig selv haft pennen i hånden i flere tilfælde, da han som advokat i Sonofon har været med til at indgå hemmelige jobkartel-aftaler.
Det gælder blandt andet, da han var med til at binde medarbejdere hos Sonofon og WM-Data til deres job, uden at medarbejderne vidste det.
– Jeg har selv indgået en aftale, da jeg var med til at outsource fra Sonofon til WM-data, erkender Jakob Axel Nielsen over for Computerworld.
- Var aftalen hemmelig for medarbejderne?
– Ja, det var en hemmelig aftale, lyder det fra Jakob Axel Nielsen.
Ikke stolt over aftalen
Han understreger, at han bestemt ikke billiger aftalerne, blot fordi han som advokat har været med til at udarbejde en.
Jakob Axel Nielsen vil ikke røbe flere detaljer om aftalen, der formodentlig blev indgået i tidsrummet mellem 2001 og 2005, hvor han arbejdede som advokat for Sonofon Holding.
Selv om Jakob Axel Nielsen selv førte pennen for Sonofon, opfordrer han i dag virksomheder til at lade være med at indgå de omstridte aftaler.
Det samme gælder det offentlige, hvor Computerworld har afsløret, at både Statsministeriet og Beskæftigelsesministeriet har haft jobkartel-aftaler med deres underleverandører.
– Det er et dårligt signal, når noget, vi ikke kan lide, bruges inden for egne rækker, siger Jakob Axel Nielsen.
Sonofon: Ingen kommentar
I modsætning til Sonofon har WM-Data tidligere erkendt, at virksomheden har haft hele 300 jobkartel-aftaler med forskellige kunder og leverandører.
Sonofon vil dog ikke kommentere de jobkartel-aftaler, som Jakob Axel Nielsen har været med til at indgå.
- Vi kommenterer ikke konkrete kontrakter med leverandører eller kunder, lyder det fra pressechef Peter Glüsing fra Sonofon.
Og efterhånden er listen lang over de markante virksomheder som benytter aftalerne - eller tidligere har gjort det.
Listen tæller blandt andet A.P. Møller Mærsk, IBM, UNISYS, Fujitsu Services, SDC Udvikling, PA Consulting Group, Statsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Kommuneforsikring og Skandinavisk Tobakskompagni.