Billedbehandling kun til Canon

Der findes meget specialiserede værktøjer på markedet, som mange eksperter foretrækker frem for Photoshop og Paint Shop Pro. Vi har kigget på Breezebrowser, der er lavet specielt til dem, der har kamera fra Canon og som bruger filformatet RAW.

Browser

Der er andre muligheder end Adobe Photoshop og Jasc Paint Shop Pro, når man skal bearbejde digitale billeder. Vi har tidligere anmeldt produktet QImage Pro, der er et billigt specialværktøj, der er specielt egnet til interpolering og udskrifter. Denne gang har vi kigget på produktet Breezebrowser, der også er et billigt specialværktøj. Breezebrowser er især lavet til at konvertere og bearbejde RAW-filer fra Canons digitale kameraer. Det har imidlertid også en lang række andre funktioner, der gør produktet interessant.

Breezebrowser er meget billig med en pris på 35 dollar. Man kan hente en shareware-version på producentens hjemmeside, som man kan lege med, før man beslutter sig. Selve installationsfilen fylder sølle 4 megabyte.

Når programmet startes, fungerer det først og fremmest som billedbrowser. Det vil sige, at man kan vælge en mappe, og Breezebrowser viser derefter alle billeder i mappen som miniaturer. Breezebrowser understøtter Canons RAW-format, hvilket stort set ingen andre programmer gør. Man kan installere Twain-driver i for eksempel Photoshop og Paint Shop Pro - og på den måde få mulighed for at få importeret RAW-billeder - men man kan ikke se dem i programmernes indbyggede billedbrowsere. Det klarer Breezebrowser.

En anden væsentlig detalje i billedbrowseren er, at man kan få udskrevet kontaktark. Det vil sige, at man kan få udskrevet en side med alle billederne som miniaturer. Det kører helt automatisk, når blot man har valgt de ønskede billeder og klikket på udskriv.

Breezebrowser har suveræn integration med Exif-data. Exif er de skjulte data, der ligger inde i alle digitale billeder og som fortæller noget om, hvornår billedet blev taget, hvilken lukkertid, der blev brugt og så videre.

RAW

Programmet kan bruges til at billedbehandle JPEG- og TIFF-billeder, men det giver ikke rigtig mening, da det ikke indeholder nogle faciliteter, der ikke er i andre programmer. På det punkt er Breezebrowser klart dårligere end store pakker som Photoshop og Paint Shop Pro.

Programmet giver mere mening, når man taler om RAW. Man kan konvertere RAW med Canons program RAW Image Converter eller Twain-driveren, der følger gratis med kameraet, men Breezebrowser har nogle ekstra muligheder. Med Canons værktøjer skal man for eksempel vælge mellem lineær og almindelig konvertering. Breezebrowser har en ekstra mulighed kaldet combined, der forsøger at samle det bedste fra de to metoder.

Vi har prøvet denne mulighed, og den giver anderledes billeder. Canons metoder giver måske et skarpere billede med flere detaljer, men Breezebrowser giver et blødere og mere behageligt billede, der på mange områder mere ligner analoge billeder. Se slutningen på denne side, hvor det er vist.

Breezebrowser giver naturligvis mulighed for at vælge hvidbalance, farvemætning, kontrast og skarphed - ligesom Canons værktøjer. Men man kan også ændre andre ting som niveauer (levels), unsharp mask og interpolering direkte.

Der er imidlertid også begrænsninger. Breezebrowsers niveauer ændrer alle tre farver på en gang, hvilket svarer til at ændre lysstyrke under niveauer i Photoshop. Man kan ikke ændre rød, grøn og blå individuelt. Man kan vælge mellem et meget lille preview-vindue eller se hele resultatet i et kæmpe vindue. Der er desværre ingen mellemvej.

Breezebrowser kan gemme i traditionelle formater som JPEG, PNG og TIFF. Hertil kommer JPEG2000. Vi havde en del problemer med JPEG. Selvom vi valgt mindste kompression, blev vore billeder kun 1 megabyte store. De burde have været 2,5-3 megabyte. Derfor brugte vi til sidst kun TIFF. Det kan være en fejl. Programmet kan et par andre ting som generere HTML-filer med miniaturer af billeder, lægge vandmærker i billeder og lave slideshows.

Breezebrowser 2.1 understøtter PowerShot G1, Powershot G2, Powershot Pro90 IS, Powershot S30, Powershot S40, EOS D30, EOS D60 og EOS 1D. Programmet er absolut de 35 dollar værd, hvis man bruger RAW. Hvis man ikke bruger RAW eller har et andet kamera, så kan det ikke bruges til ret meget.

Hvis man bruger Nikon og dets NEF-format, kan man i stedet kigge på http://www.bibblelabs.com/ ">Bibble, der understøtter D1, D1h, D1x og D100 samt Canons D30 og Olympus' E-10 og E-20. Bibble koster 100 dollar. http://www.ddisoftware.com/qimage/">QImage Pro understøtter også Nikons NEF-format, og det program koster 35 dollar.

Bemærk, at Breezebrowser faktisk gør en forskel. Billedet til højre er konverteret via Breezebrowser og metoden combined, mens billedet til venstre er hentet ind i Paint Shop Pro via Canons Twain-driver. Billedet til højre er klart mere rent og mere behageligt at se på. Billederne er udsnit i 200 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere