It-branchens dæmoner rider igen

ComputerViews: En ny undersøgelse peger på, at tilbagedatering af aktieoptioner ikke kun har fundet sted hos Apple og andre virksomheder i it-branchen, e-handels virksomheder og resten af den såkaldt nye økonomis virksomheder.

ComputerViews: Onde ånder i form af et image præget af mangel på sammenhæng mellem økonomiske resultater og aktiekurser, produktlanceringer præget af store mængder varm luft og grådighed har redet it-branchen som en mare, siden dot.com-boblen brast i 2000.

Mareridtene er nok taget af i takt med at tiden er gået og erhvervslivet overalt i verden de seneste to år for alvor igen er begyndt at investere i informationsteknologi.

Men it-branchens dæmoner er nu igen i fuldt ridt efter de seneste måneders undersøgelser af mistanken om, at topfolk i store amerikansk baserede it-virksomheder har tjent formuer på tilbagedatering af aktieoptioner i dot.com-boblens sidste år.

Fredag meddelte Apple Computer, at selskabet har udsat offentliggørelsen af sin årsberetning og vil være nødt til at ændre på tallene på grund af de aktuelle undersøgelser af tilbagedaterede aktieoptioner, som Apples topchef Steve Jobs har indrømmet at kende til.

Flere aktieanalytikere, medier og andre professionelle iagttagere har allerede flere gange krævet Steve Jobs afgang som følge af sagen.

Måske ulovligt

Men tilbagedateringerne af aktieoptioner er ikke nødvendigvis ulovlige under amerikansk lov, men kan være det – hvis selskabet for eksempel ikke offentliggør tilbagedateringen af aktieoptionerne.

Hvis et selskab ved tildeling af optioner tilbagedaterer til en dag, hvor kursen var særlig lav i forhold den aktuelle pris, får den medarbejder, som får tilbudt optionen, en umiddelbar gevinst.

Aktieoptioner er en ret til at købe en aktie til en bestemt pris, der i options-ordninger til medarbejdere ofte fastsættes som markedsprisen på en bestemt dag – en pris der altså kan være styret af at ramme en særlig lav kurs.

Aktieoptioner til medarbejdere var en væsentlig del af brændstoffet i den amerikanske og dermed globale it-branchens udvikling fra midten af 1990'erne og frem til starten af dette årti.

Derfor er en række it-virksomheder i de amerikanske myndigheders søgelys på den konto.

Nu viser en undersøgelse fra tre akademiske specialister fra Harvard Law School, Cornell University og Insead imidlertid, at problemet med mere eller mindre hemmelige tilbagedateringer af aktieoptioner, ikke er isoleret til topchefer i it-branchen, e-handels virksomheder og resten af den såkaldt nye økonomi.

Grådigheden ved tildelinger af aktieoptioner ser ifølge diskussionspapiret ”Lucky CEOs” ud til at ramme på tværs af alle brancher i amerikansk erhvervsliv.

Fastholder image

Den nye bølge af skandaler er med til at fastholde it-branchens image i et blakket skær, det stiller alvorlige spørgsmålstegn ved ledelsesmetoderne i nogle virksomheder.

Men imageproblemerne rammer næppe it-branchen ligeså hårdt som efter dot.com-boblen brast.

For it-branchens kunder i erhvervslivet er nået langt med it-governanceprocesser, der systematisk vurderer konkrete it-leverandøreres produkter, leveranceevne og økonomisk overlevelsesevne både lige nu og på sigt.

Det gør forholdet mellem kunde og leverandør langt mere professionelt og langt mindre afhængig af branchens image generelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere