Oppositionen revser Hjort i jobkartel-sag

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) får verbale tæsk af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Ministeren burde have undersøgt sit eget ministerium for jobkartel-aftaler, mener oppositionen.

Der var verbale tæsk på programmet, da Claus Hjort Frederiksen (V) onsdag var kaldt i samråd af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg om de omdiskuterede jobkartel-aftaler.

Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, Thomas Adelskov, er forundret over, at ministeren i månedsvis har efterlyst flere eksempler på jobkartel-aftaler, når han ikke engang har ledt efter dem i sit eget ministerium.

- Ministeren er jo forpligtet til at komme med rigtige oplysninger til Folketinget, og hvis ministeren opdager, at han har oplyst forkert, så er han forpligtet til hurtigst muligt at rette det, siger Thomas Adelskov.

Manglende fokus på aftaler

Ministeren oplyser over for Computerworld, at han ikke selv har undersøgt, om Beskæftigelsesministeriet har jobkartel-aftaler, fordi der ikke har været fokus på aftalerne.

- Vi skal jo huske på, at det ikke er ulovligt at indgå den slags aftaler i dag. Det vi diskuterer er, om vi skal indføre en regulering på det her område. Så man må sige, at der ikke har været fokus på det, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren er da også ærgerlig over, at han har siddet og svaret på spørgsmål omkring de jobkartel-aftaler, når der findes nogen i hans eget ministerium.

S: Hjort burde have undersøgt det
Beskæftigelsesministerens forklaring ændrer dog ikke ved oppositionens kritik.

Thomas Adelskov mener ikke, at de notater og samrådsbesvarelser, som udvalget fik ved sidste samråd, er i overensstemmelse med sandheden. På den anden side har han dog forståelse for, at ministeren ikke sidder og læser alle kontrakter igennem.

- Men når ministeren melder ud, at det er uacceptabelt at have hemmelige aftaler, så burde hans egne embedsmænd stampe en gang i gulvet, så huset ryster for at sikre sig, at hans eget hus er i orden. Det har han ikke gjort, og det er under al kritik, siger Thomas Adelskov.

Den voldsomme kritik af ministeren fik Claus Hjort Frederiksen til at præcisere sine tidligere udmeldinger på samrådet.

- Det er jo ikke sådan, at jeg eller ministeriet ikke har kendt til eksempler på arbejdsmarkedet på de omstridte hemmelige klausuler, udtalte han.

Han præciserede, at han kun har kendt til ét eksempel, hvor en retslig instans har taget stilling.

- Når jeg efterfølgende har refereret til Sø- og Handelsrettens dom fra i sommer som et enligt eksempel, er det, fordi denne dom er det eneste eksempel, vi kender, hvor en domstol har taget stilling til en sådan hemmelig klausul. Og det er sådanne sager, jeg har efterlyst – så vi kunne få aftalerne bedømt efter de nugældende regler, lød det fra ministeren.

Vejledning til statslige arbejdspladser

Tidligere i dag kunne Computerworld fortælle, at Beskæftigelsesministeriet nu opfordrer alle ministeriets enheder til at fjerne jobkartel-aftalerne.

På samrådet lagde ministeren op til, at der ud over dette initiativ også laves en generel vejledning for, hvordan statslige arbejdspladser skal forholde sig til jobkarteller.

- Personalestyrelsen er blevet bedt om at overveje behovet for en generel udmelding, der kan skabe klarhed hos de statslige institutioner om, hvordan man som offentlig arbejdsgiver skal forholde sig til spørgsmålet, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Han afsluttede med at opfordre til arbejdsro for det udvalg, der i øjeblikket undersøger området og som skal have lov til at samle kræfterne om den egentlige opgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere