Verdens førende it-nation?

Tænketanken World Economic Forum kårer i dag Danmark til det land i den Europæiske Union, der lige nu bedst lever op til unionens egen målsætning om at blive verdens førende videnøkonomi. Et klart signal om, at Danmark ikke bare er blandt verdens førende it-nationer, når vi tæller antallet af pc’er og internetforbindelser, men også når der stilles skarpt på anvendelsen – men er det nok?

ComputerViews: Med en samlet score på 5,76 i otte kategorier topper Danmark listen i World Economic Forums (WEC) gennemgang af de 25 EU-lande i The Lisbon Review Index.

Et mulehår foran finnerne og svenskernes 5,74 og komfortabelt foran listens nummer fire, som er Tyskland med en score på 5,59.

Så hvad nyt under solen, hvor rækken af undersøgelser der kårer netop de Nordiske lande som førende nationer, når det gælder it, innovation og lignende emner, bare synes at vokse?

Det interessante er først og fremmest The Lisbon Review Index’ sammenstilling af udbredelses målinger og holdninger til anvendelse af teknologi i EU-landene. En sammenstilling der så indgår i indekset sammen med syv andre faktorer med indflydelse på udviklingen af videnøkonomien i det enkelte land.

Otte kategorier

Det er tredje gang, at WEC har udarbejdet The Lisbon Review Index. Baggrund er den proces, som den Europæiske Unions øverste politiske organ ved medlemslandenes regeringschefer satte i gang under Lissabon-topmødet i 2000.

Lissabon-processen skal i 2010 have gjort EU til verdens førende videnøkonomi. Det holder WEC løbende øje med ved at måle medlemslandenes indsats i kategorierne: Informations samfund; Innovation, forskning og udvikling; Økonomisk liberalisering; Datanetværk; Finansielle services; Erhvervsliv; Social sammenhængskraft; Bæredygtig udvikling.

Danmarks førsteplads i 2006-udgaven af The Lisbon Review Index bygger på, at vi ikke ryger under top fem i nogen af de otte kategorier og henter to førstepladser i henholdsvis Erhvervsliv og Social sammenhængskraft. I kategorierne Datanetværk og Informations Samfund er vi henholdsvis nummer to og fire.

Hvordan forbedrer vi os?

Den sidste fjerdeplads er interessant fordi scoren i kategorien er sat sammen af to elementer. En tredjedel af scoren består af officielle tal for antallet af pc’er, internetforbindelser og lignende. To tredjedele af scoren består af svar fra topchefer i 100 lande, svar der handler om it-anvendelsen i virksomheder, den offentlige sektor, skoler og lignende.

Den danske score er 5,53 mod et EU-gennemsnit på 4,58 og et østasiatisk gennemsnit på 5,41. USA har en score på 5,63, og i Europa topper Sverige Informationssamfunds- kategorien med en score på 5,93 - efterfulgt af Holland og Storbritannien.

Mandag udgav IT- og Telestyrelsen ”Informationssamfundet Danmark 2006”. En samling af årets tal fra styrelsen og Danmarks Statistik på it-området, der viser, at danskerne får stadig mere it og anvender teknologien til stadig flere avancerede formål.

Spørgsmålet er så, om det er nok til at forbedre fjerdepladsen i kategorien Informationssamfund og bringe os forbi ærkerivaler på it-området som Sverige og USA?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere