Efter forhandlinger mellem EU-landene denne uge tyder meget på, at der er et indgreb på vej mod de eksorbitante roaming-afgifter, som europæiske teleselskaber opkræver.
Men meget tyder også på, at det vil ske gennem en regulering af engrospriserne på området og ikke ved præcise krav til de priser, selskaberne opkræver hos deres slutbrugere.
Et møde mellem EU's kommunikationsministre om et oplæg fra EU Kommissionen mundede ud i positive hensigtserklæringer på området, men der blev ikke opnået enighed om en konkret mekanisme for reguleringen, der ventes at træde i kraft i midten af næste år.
- Der var bred enighed om behovet for et regulatorisk indgreb, sagde Finlands transport- og kommunikationsminister Susanna Huovinen.
– Kommissionens forslag blev opfattet som et skridt i den rigtige retning, sagde hun.
Debat om formen
Men bag de pæne ord gemmer der sig en skarp debat om, hvilken form reguleringen skal tage.
EU Kommissær Viviane Reding har gjort sig til talskvinde for en regulering både på engrospriser og slutbrugerpriserne.
- De nationale myndigheder har klart vist i analyser af området, at tidligere reduktioner i engrospriserne er havnet i teleindustriens lommer, og de er ikke blevet givet videre til forbrugerne, sagde Viviane Reding til Computerworld tidligere på året.
Magtfuld alliance
En alliance af magtfulde EU-lande, med Storbritannien og Frankrig i spidsen, presser imidlertid på for at reguleringen i første omgang skal foregå på engrospriserne og kun omfatte slutbrugerpriser, hvis prisreduktionerne ikke slår igennem i detailleddet.
Den danske regering støtter bredt set denne tilgang, men ser samtidig gerne en strammere regulering af engros-priserne.
– Fra dansk side ser vi gerne, at niveauet for de såkaldte engros-takster bliver betydeligt lavere, end Kommissionen lægger op til i sit forslag, siger videnskabsminister Helge Sander i en pressemeddelelse.
TDC hilser synspunkt velkommen
Det er højst sandsynligt, at det britisk-franske synspunkt kommer til at ligge til grund for reguleringen på området, og det hilses velkomment af Danmarks største mobilselskab, TDC Mobil.
- Det er positivt. Vi har længe peget på, at der skal reguleres på engrosprisen, siger direktør Mads Middelboe til Computerworld.
– Hvis du sænker og regulerer indkøbspriserne, så skaber du mulighed for at jeg kan sænke priserne til mine kunder, siger Mads Middelboe.
Det er dog stadig uklart, om Kommissionen vil støtte forslaget om at begynde reguleringen på engrosniveau. Viviane Reding vurderer blandt andet, at en sådan mekanisme vil være svær at administrere.
– Det er regulering med forbehold. Det vil involvere ekstremt komplicerede udregninger, siger hun.
Milliarder på spil
Der står store beløb på højkant for mobilindustrien i forbindelse med reguleringen på roaming-området. Totalt tjener de europæiske mobilselskaber over 60 milliarder kroner på roaming om året, og for en del selskaber udgør taksterne omkring 10 procent af omsætningen.
Lavere roaming-priser kan imidlertid få en positiv dynamisk effekt på mobilanvendelsen.
- Hvis vi når et rimeligt prisniveau vil det stimulere brugen af mobilen i udlandet, siger Mads Middelboe, direktør i TDC Mobil.
– Men det kan formentlig ikke fuldt ud kompensere for tabet ved denne regulering, siger han.
Efter denne uges forhandlinger går stafetten nu videre til Europa-parlamentet, der ventes at tage stilling til roaming-problematikken næste år.