Fotoalbum på video-cd

Moderne dvd-afspillere kan bruges til meget andet blot at afspille dvd-film. Langt størstedelen af dem kan også afspille video-cd'er, og disse cd'er kan bruges til opbevaring af tusindvis af fotos. Man kan altså bruge sin dvd-afspiller til at fremvise feriebillederne på fjernsynet, og den nødvendige software til fremstilling af et fotoalbum på video-cd er gratis.

VCDEasy

Både digitale kameraer og dvd-afspillere er blevet rigtig populære på det seneste, og hvis man vil fremstille sit eget digitale fotoalbum på video-cd, skal man blot bruge en computer med cd-brænder og det rette software.

Der findes en del kommercielle programmer, der kan bruges til at skabe et sådant fotoalbum på en nem måde, men her har vi valgt at kigge nærmere på en gratis løsning, nemlig programmet VDCEasy til Windows. Med VDCEasy kan man fremstille et simpelt fotoalbum, hvor billederne enten afløser hinanden, når man trykker på "Next"-knappen på dvd-afspillerens fjernbetjening, eller automatisk efter et foruddefineret tidsrum.

Med VCDEasy kan man til gengæld ikke skabe en menu, så man kan manøvrere rundt mellem underalbum, lave smarte overgangseffekter mellem billederne eller tilføje underlægningsmusik. For at kunne det, må man investere i programmer som Ulead DVD PictureShow, Xatshow eller PictureToTV.

Kan man nøjes med det helt enkle fotoalbum, starter man med at hente og installere den fulde version af www.vcdeasy.org, der kan findes i vores download-sektion. Programmet er ganske gratis, og det kan endda sættes op til at benytte det danske sprog - under menupunktet "Settings" og feltet "Language".

Konvertering til MPEG

Først skal man omdanne sine billeder til et format, som kan læses af en dvd-afspiller. Det gøres ved at vælge menupunktet "Værktøjer" ude til venstre, og klikke på knappen "MPEG-billeder (stills)" øverst. VCDEasy sørger selv for at ændre billedets format og størrelse, så det passer bedst muligt til tv-skærmen - dog uden at forholdet mellem højde og bredde ændres.

Under punktet "MPEG Still Type" skal man vælge "VCD 2.0" og "PAL", som er det europæiske tv-format. For at sikre den bedste billedkvalitet skal man markere "Høj", og under "Resize Filter" vælges "Spline". Hvis man har afkrydset feltet "Maksimer ikke små billeder", vil meget små billeder ikke blive pustet op med dårlig kvalitet til følge, men i stedet kun fylde en lille del af skærmarealet.

Under "TV (Aspect Ratio Correction)" kan man få billedet til at se bedst muligt ud på et fjernsyn med 4:3-format eller 16:9 bredformat. Hvis fotoalbummet skal kunne ses på begge typer fjernsyn, kan man undlade at afkrydse "Tilføj korrektion".

Under "Beskåret til TV" kan man indstille VCDEasy, så billederne ikke fylder hele skærmen - så man får lidt "luft" rundt om billedet. Under "MPEG-størrelse (kvalitet)" angives, hvor meget de færdige .mpg-filer højst må fylde. Her bør man skrue helt op til 220 kilobyte, både for at få bedst muligt kvalitet og for at undgå, at konverteringen mislykkes for store billeder.

Den nemmeste måde at fortælle programmet, hvilke billedfiler der skal omdannes, er at trække billederne fra Stifinder hen på det tomme, grå felt øverst til venstre. Hvis "Rekursiv træk/slip" afkrydses, kan man trække hele mapper inklusive undermapper hen på feltet, og konverteringen vil straks gå i gang.

Punktet "Mappe til output-billede" angiver den mappe, hvor de konverterede billeder skal gemmes, så man senere kan finde dem.

Vi forsøgte os med 500 billeder i mange forskellige formater, kvaliteter og størrelser - lige fra en .gif-fil på to kilobyte til en .tif-fil på 20 megabyte. Konverteringen gik uden problemer, men den tog lang tid - cirka tre kvarter.

Man behøver ikke nødvendigvis at benytte VCDEasys indbyggede konverteringsværktøj til at omdanne sine billeder til MPEG stills. Hvis man foretrækker et andet billedbehandlingsprogram, der måske også kan klare opgaven bedre og hurtigere, står det frit for. Så kan man bare bruge VCDEasy til resten af processen med at skabe en video-cd.

Komposition

Når billeder er omdannet til det rette format, skal man have dem lagt til rette på video-cd'en. Til venstre i VCDEasy vælger man punktet "S(VCD)" og klikker på "Indhold" øverst. Igen skal man vælge "VCD 2.0", og cd'ens titel skal skrives under "CD Vol. navn". Under "Bin output-fil" kan man bestemme hvilken mappe, de færdige filer til video-cd'en skal ligges i.

I det tomme hvide vindue, som man finder under menuen "Indhold", kan man tilføje alle sine .mpg-billeder - enten ved at trække dem fra Stifinder eller ved at klikke på "Tilføj filer". Her kan det godt betale sig at trække billederne over, så de kommer til at ligge i den rigtige rækkefølge. Man skal også være opmærksom på, at denne del af programmet ikke kan lide filnavne med specialtegn, herunder de danske bogstaver æ, ø og å.

Når alle billederne er tilføjet, skal man under menupunktet "Options" markere "Brug Playback Control". Ved "Standard for tid, der ventes efter hver sekvens/segment" skal man angive den tid, der skal gå, før der automatisk skiftes til næste billede i rækken.

Man kan få mere kontrol over afspilningen af billederne under menupunktet "Navigation". Hvis man markerer "Vent ubegrænset" og klikker på knappen "Alle" ved siden af, annullerer man de automatiske billedskift. Så bliver der først skiftet til det næste eller tilbage til foregående billede, når man trykker på "Next" eller "Previous"-knappen på dvd-afspillerens fjernbetjening. Det er de knapper, der normalt bruges til at skifte mellem kapitler - for det meste markeret med to små trekanter og en lodret streg.

Under "Navigation" kan man også sørge for, at billedserien starter forfra i stedet for at slutte efter sidste billede. Ved "Afspilningselement" vælger man det sidste billede, og under "derefter vedtimeout" vælger man så det første billede i stedet for "VideoCD slut".

Brænding

Hermed er fotoalbummet klar til at blive brændt ned på en CD-R eller måske mere fornuftigt en CD-RW i første omgang, hvis man lige vil sikre sig, at det hele virker som forventet, før man brænder den endelige cd.

VCDEasy kan bruges til at brænde cd'en, hvis cd-brænderen understøtter disc-at-once, hvilket de fleste interne drev gør. Brænde-funktionen er ikke sat til som standard - det gøres ved at afkrydse "Brug CDRDAO-integration" under "Opsætning" og genstarte programmet. Dette bør være det første, man gør - ellers skal man begynde forfra!

Hvis man under Windows NT, 2000 eller XP får fejlmeddelelser vedrørende ASPI, der står for kommunikationen til cd-drevet, kan problemet måske løses ved hjælp af Magic ASPI32, der også kan findes i vores download-sektion. Det er en .dll-fil, der blot skal kopieres til mappen c:/WINNT/system32 eller c:/Windows/system32.

Herefter vælges "Brænd" ud for "CD-brænder", hvor navnet på cd-brænderen står, i "(S)VCD"-menuen. Man kan også vælge at simulere en brænding først. Hvis der stadig er problemer, kan man prøve at vælge en ny "Tvungen driver" under "Opsætning", "CDRDAO".

Hvis man har en cd-brænder, der ikke understøtter CDRDAO, kan man få VCDEasy til at producere en image-fil i CUE/BIN-format, som man derefter kan få programmerne Nero, CdrWin eller Fireburner til at brænde ned på en CD-R. I "Opsætning" vælges "BIN/CUE" under "CD-image type".

Når det hele er klar, klikker man blot på knappen "Gå i gang!", der kan findes nederst til højre i menuen "(S)VCD". Så skulle resten gerne gå af sig selv, og en video-cd med billeder skulle være klar til afspilning på dvd-maskinen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere