It-nøl giver mindre politi frem til 2009

Mindst 170 betjente kommer til at sidde bag et skrivebord i stedet for at bekæmpe kriminalitet i de næste to år. Politiet vil nemlig ikke indføre nye tidsbesparende it-løsninger før 2009, selv om politikerne forlængst har bevilget pengene.

Mangel på moderne it betyder, at politiet udfører dobbeltarbejde for millioner af kroner, og at vi derfor i de kommende par år har færre betjente på gaden og store omkostninger for det danske samfund.

Det skyldes, at politiets dataafdeling ikke vil indføre nye tidsbesparende it-løsninger som for eksempel elektroniske bødeblokke før 2009.

Dataafdelingen vil først have et nyt sagsstyringssystem på plads.

Må bruge mobiltelefonen

Ventetiden på det nye it-udstyr giver problemer.

Politiets analoge radioer er så gamle, at der ikke længere er reservedele til dem, og mange betjente må bruge mobiltelefonen for at kommunikere internt.

Erik Bonnerup, der stod i spidsen for Visionsudvalget vedrørende Fremtidens Politi, afleverede sin sidste rapport i 2004.

Han er ikke imponeret.

– Den teknologiske udvikling går jo stærkt. I visionsudvalget konstaterede vi, at politiet havde et teknologisk efterslæb, og hvis man bliver ved i det her tempo, så kommer de ikke til at indhente det efterslæb, siger han.

Politiet: Helt urimeligt
Det er en helt urimelig kritik, mener vicerigspolitichef Peter Carpentier, der er jurist og leder af politiets dataafdeling.

Politiet skal nemlig have sit nye sagsstyringssystem på plads, før det giver mening at indføre nye arbejdsredskaber.

– Alle er enige om, at indførelse af et nyt sagsbehandlings-system til politiet er en helt afgørende betingelse for at kunne indføre en række nye teknologier.

Derfor er en meget væsentlig del af vores kræfter koncentreret om det nye sagsbehandlingssystem Polsag, siger Peter Carpentier.

Politiet forventer at have færdigimplementeret Polsag i 2009.

Selvbetjening på internettet og digital dataudveksling med blandt andet domstolene er en del af Polsag.

Rammerne mangler

Peter Carpentier erkender, at politiet kan udvikle mobile bødeblokke og digitale rapporteringsenheder parallelt med Polsag, men at rammerne endnu
ikke er fastlagt.

Formand for Folketingets retsudvalg Peter Skaarup (DF) fremhævede ellers i begyndelsen af november over for Computerworld Online den nye teknologi som helt central for at få flere politibetjente på gaden.

Da havde Folketinget netop afsat penge til ny teknologi frem til 2010.

– De holder sig selvfølgelig stadig inden for tidsrammen, men det er klart, at det havde været ønskeligt at få blandt andet mobile bødeblokke tidligere, siger Peter Skaarup, der nu vil diskutere sagen med justitsminister Lene Espersen (K) og rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

Havde forventet hurtig start

Erik Bonnerup, der også har en fortid som direktør for Danica, mener ikke, at det kan forsvares, at der stadig ikke er planer om forsøg med mobile bødeblokke og andre værktøjer, der kan gøre politiets arbejde mere effektivt.

– Jeg havde da forventet, at det kom i gang hurtigt. Det berører mange politibetjente og den måde, de arbejder ude i marken. Der skal man gøre sig nogle erfaringer, inden man kaster sig ud i et kæmpeprojekt, siger Erik Bonnerup.

Men fra Dataafdelingen hos Rigspolitiet lyder det, at det slet ikke er muligt.

– Vi skal igennem en designfase, der bliver meget, meget ressourcekrævende. Og det er helt åbenbart, at vi skal prioritere et nyt sagsstyringssystem i første række, siger Peter Carpentier.

Polsas er det sagsstyringssystem, som politiet i dag bruger til at holde styr på rapporter og registre.

Systemet er kendt for flere nedbrud, hvor data er gået tabt. Men derudover har det svært ved at tale med andre systemer.

Hvis du for eksempel melder din bil stjålet på politiets hjemmeside, så vil en betjent modtage anmeldelsen som en mail.

Han vil derefter printe den, skrive oplysningerne ind i motorregistret, skrive sagsnummeret ned på papir, åbne Polsas, oprette en ny sag med sagsnummeret og til sidst skrive alle oplysningerne ind igen.

Ikke bæredygtigt

Allerede i 2002 skrev rådgivningsselskabet Deloitte, at Polsas “ikke er bæredygtigt”, og at det burde udskiftes hurtigst muligt.

Kritikken var klar, men Rigspolitiets dataafdeling mener alligevel, at det er fuldt forståeligt, at selve udviklingen af Polsag først begynder fire år efter.

Blandt andet fordi der ikke blev bevilliget penge til udviklingen før 2004.

– Der er på intet tidspunkt nogen, der har haft en forventning om, at Polsag kunne være klar tidligere. Det er så stort, at det har været helt urealistisk,
siger Peter Carpentier.

Imens politiet har postet 150 millioner kroner i at udvikle Polsag, har det samtidig brugt 20-25 millioner kroner til at få det gamle Polsas til at fungere
i de nye kredse.

Polsas er nemlig kredsbaseret, og det har ikke været muligt at integrere databaserne. I stedet bruger de nye kredse kun en enkelt database til fremtidige sager, mens de har fået adgang til de gamle databaser, der fungerer som arkiv.

Læs mere om politi-it i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere