IBM-sikkerhedskonsulenten Claus Bobjerg Juul trækker sin arbejdsgiver i retten med krav om en løn-kompensation på 180.000 kroner.
Det sker, fordi han er stærkt utilfreds med, at IBM via en hemmelig jobkartel-aftale har forhindret ham i at skifte job uden hans vidende.
Der bliver tale om en prøvesag, hvor fagforeningen Prosa med ansættelsesbevisloven i hånden vil have afklaret, om jobkartel-aftalerne er lovlige. Det mener fagforeningen ikke.
Ifølge Prosa står andre IBM-ansatte på spring til at følge trop, så retssagen kan komme til at omfatte erstatningskrav fra en stribe medarbejdere.
– Vi har i denne uge hørt fra endnu en person, der overvejer at lægge sag an, siger leder af Prosas juridiske afdeling, Hanne Lykke Jespersen.
Møder for IBM-ansatte
Det ulmende oprør kan desuden for alvor tage fart, når Prosa i nærmeste fremtid vil holde medlemsmøder for IBM-ansatte, hvor medarbejderne vil blive orienteret om sagen.
Fagforeningen mener, at IBM har overtrådt ansættelsesbevisloven ved ikke at oplyse Claus Bobjerg Juul om de såkaldte non-solicititationsaftaler, der binder ham.
Ansættelsesbevisloven fastslår nemlig, at ansættelseskontrakter skal omtale alle væsentlige vilkår, der har betydning for ansættelsesforholdet.
– Hvis aftaler, der hindrer medarbejderen i at få arbejde andre steder, ikke er væsentlige, så ved jeg snart ikke, hvad der er væsentligt, siger Hanne Lykke Jespersen.
Normalt gives ikke højere erstatning end 10.000 kroner for en overtrædelse af ansættelsesbevisloven, men loven giver i særlige grove tilfælde mulighed for enstørre erstatning.
Og det går Prosa og Claus Bobjerg altså efter med et krav om et halvt års løn i erstatning. Det svarer til 180.000 kroner.
Professor: Elegant træk
Professor i erhvervsret på Handelshøjskolen i Århus, Ole Hasselbalch, kalder sagsanlægget for "elegant."
– Juridisk set er det både kreativt og elegant at køre sagen i forhold til ansættelsesbevisloven, vurderer han.
Prosa vil som bevis blandt andet fremføre Computerworlds afsløring i sidste uge af den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller - Mærsk og IBM, som ingen af de to virksomheders mange tusinder medarbejdere er blevet informeret om.
IBM har allerede modtaget en fax om erstatningskravet, selv om Prosa endnu ikke har afgjort, om sagen skal køre i Københavns Byret eller Sø - og Handelsretten.
Under alle omstændigheder er det ikke sandsynligt, at der falder endelig dom før om flere år.
– Vi vil gå hele vejen. Også til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt, siger Hanne Lykke Jespersen.
IBM bekræfter i en kortfattet mail til Computerworld, at selskabet har modtaget et brev fra Prosa, som selskabet nu kigger nærmere på.
- Derudover har vi ingen kommentarer, skriver kommunikations-chef, Marie-Louise Arnfast.
Læs også: IBM-ansat: Derfor trækker jeg IBM i retten
Læs i den trykte udgave af Computerworld fredag: Milliard-regning venter dansk erhvervsliv i kartel-sag.