ComputerViews: Hvis fremskridt for et samfund ligger i øget indsigt, er det det på høje tid, at vi får bedre indsigt i internettets sammenhængskraft.
På 10 år har internettet allerede givet verdenssamfundet dot.com boblen, Google og Allofmp3.
Men hvad det præcist er, der skaber internettets revolutionerende effekt, forbliver en gåde.
Hvad er internettet?
En række gode kræfter i USA og Europa vil nu forsøge at ændre internettets status fra fænomen til videnskab og skabe indsigt i, hvordan en samling kabler, computere og data i hænderne på mennesker kan udøve sådan en virkning på verden og rokke ved hævdvundne økonomiske sammenhænge og samfundsmæssig tænkning.
Hvem bedre end Tim Berners-Lee til at stå i spidsen for et sådant initiativ?
Det er Sir Tim, der tilskrives opfindelsen af World Wide Web i sen 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne, og som har været en drivkraft i udbredelsen af WWW - den brugergrænseflade, der gav internettet det store gennembrud.
Alligevel undrer Berners-Lee - i dag senior forsker på instituttet for Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) – sig over, hvad hans opfindelse egentlig har været med til at afstedkomme.
Under luppen
Derfor skal internettet lægges under luppen.
Til det formål præsenterede Tim Berners-Lee forleden the Web Science Research Initiative (WSRI), hvor amerikanske MIT og University of Southampton i Storbritannien vil etablere forskning i både de teknologiske og sociale aspekter af internettet.
De to universiteter vil etablere et forskningscenter, der skal producere Ph.D. studerende, som forsker i de mange discipliner, der udgør internettets sammenhængskraft – og dermed uddanne de første virkelige kandidater i Web-videnskab.
Det giver mening.
For nettet er mere end summen af sine dele, og de mange fagdiscipliner, som i dag søger at beskrive aspekter af dets funktion, kan ikke anlægge den komplekse betragtningsmåde nødvendig for at forstå nettets egenart.
Som et eksempel på Ph.D. studier i webvidenskab, nævner professor i kunstig intelligens ved University of Southampton, Nigel Shadbolt overfor nyhedstjenesten CNet, muligheden for at identificere værdien af rettigheder i forbindelse med delte data og efterfølgende beskrive, hvordan denne vurdering kan bruges til forskellig anvendelse af delte data.
Det er måske et projekt som pladeselskabernes interesseorganisation, IFPI, eller politikere i vildrede om rettighedsovervejelser på internettet med fordel kunne sponsorere?
Foreløbig har WSRI-initiativet fået Google og IBM som sponsorer.