Claus Hjort kendte til APM og IBM’s kartel-aftale

Allerede i 2005 blev beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen informeret om den store job-kartel-aftale mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk. Ministeren har ellers tidligere afvist at kende til mere end et tilfælde af kartel-aftalerne.

Computerworlds afsløring i fredags af den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller – Mærsk og Mærsk Data, nu IBM, var ikke nogen nyhed for beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der tidligere har bedyret, at han kun har kendt til et tilfælde af den pågældende type aftaler.

Han blev nemlig gjort opmærksom på aftalen allerede sidste efterår.

Mail for et år siden

Det skete 19. oktober 2005 klokken 13.40, da Beskæftigelses-ministeriet modtog en e-mail fra en tidligere ansat hos IBM og Mærsk Data.

Budskabet i mailen var klart: IBM og A.P. Møller - Mærsk har en hemmelig non-solicitationsaftale, der forhindrer medarbejdere i at skifte job.

- Som medarbejder i IBM er jeg mundtligt blevet informeret om, at der mellem IBM/MD (Mærsk Data, red.) og APMM (A.P. Møller - Mærsk, red.) var indgået en aftale om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, skriver den tidligere ansatte.

Computerworld har fået aktindsigt i mailen, men Beskæftigelsesministeriet har i henhold til forvaltningsloven slettet navnet på afsenderen.

Intet job i Danmark

I mailen udtrykker den tidligere ansatte, der i dag er selvstændig it-konsulent, bekymring over, at han ikke kan få arbejde i Danmark på grund af non-solicitationsaftalen mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk.

- Da min it-ekspertise i særlig grad er anvendelig på større skibsværfter, levner en sådan aftale ikke mange muligheder for at søge løn-arbejde i Danmark, hvis APMM er lukket land for mig, skriver han.

Samtidig udtrykker den tidligere ansatte, at han er bekymret for konsekvenserne ved at henvende sig til ministeriet, men at han intet har at tabe.

- Hvordan denne henvendelse kan skade mine muligheder for beskæftigelse i APMM yderligere, kan jeg kun gisne om, men set herfra er de alligevel ret små, lyder det i mailen.

Den tidligere ansatte, der tilsammen har været ansat i otte år hos IBM og Mærsk Data, sendte i første omgang mailen til Konkurrencestyrelsen, der ikke mente, at der var noget ulovligt at komme efter.

Derfor bad styrelsen ham henvende sig til beskæftigelsesministeren.

Flere henvendelser

Henvendelsen til Claus Hjort Frederiksen understreger, at han har kendt til non-solicitations-aftalerne i lang tid, selv om han i et interview med Computerworld 12. oktober 2006 bedyrede, at han kun kendte til ét konkret eksempel på non-solicitationsaftaler, nemlig sagen fra Sø- og Handelsretten.

Her blev NeoProcess dømt til at betale en halv million kroner i bod for at have ansat to medarbejdere fra WM-data.

Også AC - Akademikernes Centralorganisation - gjorde i december 2004 ministeren opmærksom på hele syv konkrete tilfælde af kartel-aftaler.

Heller ikke denne henvendelse affødte nogen reaktion fra Claus Hjort Frederiksen.

I stedet havnede et notat hos Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, hvoraf det fremgik, at man stadig ikke har et "fyldestgørende" overblik, hvilket gør det svært at lovgive om aftalerne.

Herefter skete der ikke mere i sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren, der ifølge hans kommunikationschef er optaget af møder hele mandag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere