Vis dog noget lederskab, APM og IBM

Det er dybt skuffende, at nogle af Danmarks største virksomheder hindrer deres medarbejdere i at skifte job. A.P. Møller og IBM bør demonstrere noget lederskab ved at rydde op i deres job-kartelaftaler, mener Computerworlds chefredaktør Mikael R. Lindholm i denne leder.

Computerworld mener: Det er dybt skuffende , at A.P. Møller og IBM forhindrer deres medarbejdere i at skifte job ved hjælp af hemmelige jobaftaler med hinanden.

I de seneste måneder er det blevet klart, at mange virksomheder i it-branchen og andre steder etablerer egentlige jobkarteller med hinanden, der begrænser medarbejdernes muligheder for at skifte arbejde.

Den slags aftaler repræsenterer store fordele for virksomhederne, fordi det er en nem og billig måde at begrænse konkurrencen på arbejdsmarkedet og holde på kompetencer.

Ansatte ved intet

Nem, fordi medarbejderne intet ved og derfor ikke kan protestere over stavnsbindingen. Billig, fordi medarbejderne mister muligheder for at forhandle sig til en bedre løn – uden at blive kompenseret for tabet.

For samfundet og borgerne forholder det sig anderledes.

Jobkartellerne svækker arbejdsmarkedets evne til at allokere kompetencer og forringer dermed Danmarks muligheder for at tilpasse sig til de skiftende vilkår i en global økonomi.

Jobkartellerne stresser det enkelte menneske, som løber panden mod en ofte usynlig mur, uanset meritter og kvalifikationer, og risikerer at få stækket sit selvværd og sine udviklingsmuligheder.

Ikke overraskende tager hele 98 procent af danskerne ifølge opinionsmålinger da også kraftigt afstand fra de hemmelige jobkarteller.

Det er en massiv og éntydig holdningstilkendegivelse, som bør respekteres i
et demokrati.

Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen har da også – efter pres
fra medieomtale og oppositionspolitikere – igangsat en udredning om omfanget af kartellerne med henblik på at lovgive på området.

Kun styret af moral og etik

Som den danske jura ser ud i dag, er det udelukkende moral og etik, der styrer jobkartellerne.

Netop derfor er det da også nedslående, at akkurat A.P. Møller og IBM viser sig at være skruppelløse jobkartellister. A.P. Møller er Danmarks største virksomhed og en ledestjerne for mange.

IBM er Danmarks største it-virksomhed og tilsvarende respekteret og anerkendt verden over.

Begge virksomheder har etik og moral som kernebegreber i virksomhederne.

Hvordan er det foreneligt med den ringagt, de viser deres medarbejdere?

Lederne i A.P. Møller og IBM burde have så meget respekt for værdierne i deres egne virksomheder og tillid nok til deres egen personalepolitik, at de ikke følte behov for at ty til hemmelige kartelaftaler for at fastholde deres medarbejdere.

Blot en enkelt aftale

Hvad Computerworld kan afsløre, er en enkelt hemmelig jobaftale i forbindelse med blot én samarbejdsrelation – A.P. Møllers salg af Maersk Data til IBM.

Klausulen fremstår som en standardformulering i kontrakten. IBM har allerede erkendt, at virksomheden har brugt jobklausuler i andre tilfælde.

Hvorvidt også A.P. Møller har gjort det og i hvilket omfang med hvor store bindinger, kan vi kun gisne om, for vi får ikke et klart svar, når vi spørger.

Intet anstændigt menneske kan være i tvivl om, at medarbejderne i begge virksomheder har krav på klar besked om hvilke virksomheder, de er afskåret fra at få et job i.

Den slags viden bør være en menneskeret i et moderne og oplyst samfund.

Vi kan kun græmme os over, at det er nødvendigt at nedfælde den ret i den danske lov for at få hæderkronede virksomheder til at opføre sig ordentligt.

A.P. Møller og IBM burde benytte chancen til at demonstrere noget lederskab ved at rydde op i jobkartellerne og meddele medarbejderne, at de fremover banlyser hemmelige jobaftaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere