ComputerViews: Med en omsætning på 420 milliarder kroner og en kvart million medarbejdere i 50 lande er Deutsche Telekom, eller DT, europæisk telekommunikations ubestridte flagskib.
Det betyder også, at selskabet lider af stort set alle industriens mange skavanker.
Det har ondt i indtjeningen, fordi fastnetforretningen er under pres fra IP-baserede konkurrenter, mobilvæksten er også i aftagende i takt med at markedet mættes, og så har Deutsche Telekom fortsat dobbelt så mange medarbejdere som for eksempel dets britiske konkurrent British Telecom.
Ikke den store overraskelse
Præcis hvor ondt det egentlig gør, er blevet en lille smule tydeligere med fyringen af Kai-Uwe Ricke, DT's 45-årige topchef, som senere i dag forventes erstattet af Rene Obermann, der hidtil har stået i spidsen for mobildivisionen T-Mobile.
At Ricke fik sparket er ikke i sig selv nogen stor overraskelse - rygterne om et muligt chefskifte i Bonn har cirkuleret i månedsvis – men omstændighederne, hvorunder det er sket, har været nok så dramatiske.
Et skuffende kvartalsregnskab i sidste uge synes at have udløst åbent mytteri blandt DT's aktionærer, der henover weekenden tog direkte kontrol over kommando-broen.
Nu forlader Ricke skuden tilsyneladende lige så upopulær hos alt og alle som hans forgænger Ron Sommer, der i sommeren 2002 blev tvunget ud efter milliardinvesteringer i global ekspansion og dyre europæiske 3G licenser.
Vil næste levende billede, Rene Obermann - med det interne tilnavn ’bulldozer’ - få en bedre skæbne?
Presset er kolossalt
Det er højest usikkert af mindst to grunde.
For det første er teleindustriens traditionelle forretningsmodeller under et kolossalt pres.
Det vil kræve vidtrækkende omstruktureringer – inklusive markante nedskæringer i medarbejderstaben – at tilpasse DTs omkostninger til et i bedste fald stagnerende indtægtsgrundlag.
Og her støder selskabets andet alvorlige problem så til.
For Deutsche Telekom lider – i modsætning til for eksempel de nordiske teleselskaber – under åben strid blandt aktionærerne.
Selv om storaktionærerne er blevet enige om at kølhale Ricke, så er de nemlig uenige om næsten alt andet.
Mere og mindre af det hele
Fagforeningerne vil have færre afskedigelser og mindre outsourcing. Kapitalfonden Blackstone vil derimod gerne have flere afskedigelser og mere outsourcing.
Den tyske regering, der kontrollerer en tredjedel af selskabet, er oven i købet uenig med sig selv: På den ene side vil den have øget afkast af sin investering, på den anden side vil den undgå massefyringer.
Hvis denne grundlæggende konflikt ikke løses kan DT's nye chef hurtigt komme ud i lige så høj søgang som den, der kostede Ricke jobbet.
ComputerViews er en ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her
Hvis du har forslag eller kommentarer til emner, som du mener, at ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, så send os en e-mail på computerviews@cw.dk.