Da søge-giganten Google i sidste måned købte TouTube, var de ophavsretlige spørgsmål i forbindelse med video- og musikklip, som brugerne lagde op på webstedet, en af de bekymringer, der blev fremsat fra flere sider.
Nu er det imidlertid tjenesten Google Video, der står for skud. Selskabet bekræfter, at det står overfor mindst én sag om overtrædelse af ophavsretten.
Sagen handler om en dokumentarfilm, der er blevet vist på Google Video. Rettighedshaverne i Frankrig har fremsat et erstatningskrav på omkring 11,5 millioner kroner.
Ifølge Google fanges denne type sager normalt ved, at rettighedshaverne orienterer Google om, at deres indhold optræder på Google Video uden tilladelse, hvorefter Google straks fjerner indholdet fra tjenesten, men altså ikke i dette tilfælde.
- I den pågældende sag er der tale om et mindre sagsanlæg, over en enkelt film, der optrådte kortvarigt på Google Video, oplyser selskabets talsmand, Ricardo Reyes, i en udtalelse.
Flere retssager på vej
Googles normale fremgangsmåde ligner således den måde YouTube hidtil har forsøgt at undgå retssager på.
Mange har dog kritiseret YouTube for ikke at være aktive nok i forhold til at forebygge ulovlighederne.
I forbindelse med Googles overtagelse af YouTube, forudså flere eksperter, at selskabet ville blive ramt af en byge af retssager om overtrædelse af ophavsretten.
Google annoncerede således også, at man ville køre en hårdere kurs og at man ikke ville acceptere ophavsretlige krænkelser.
Søge-giganten står allerede overfor krav fra bogforlag, journalister og fotografer, men måske er ”film-regnvejret” nu begyndt.
YouTube slettede for nogle uger siden op mod 30.000 videoklip fra 23 japanske medievirksomheder, som fremlagde dokumentation for brud på ophavsretten.
Andre store indholdsleverandører, som Warner, Universal, Sony og CBS, har valgt at indgå publiceringsaftaler med YouTube.