Tæmmes det vilde uregerlige net nogensinde?

Anarkiet på FN's første net-konference afspejler meget godt internettets virkelighed. Nettet har nemlig hidtil været forbavsende dygtig til at regulere sig selv gennem debatter, vildskab og masser af spørgsmål og ideer.

ComputerViews fra Athen: - I mange tilfælde har der været flere spørgsmål end svar. Sådan lyder det fra Nitin Desai, FN's topembedsmand på internetområdet.

Det er vist svært at beskrive udfaldet af det første globale internetforum i FN-regi, Internet Governance Forum (IGF), meget mere rammende.

Hvis de havde forventet, at der skulle komme håndgribelige resultater ud af forummet, så rejser de mere end 1.500 deltagere skuffede hjem i dag.

Vokser trods manglende kontrol

Men det anarki, der har præget IGF-konferencen, afspejler på den anden side fint virkeligheden på et net, der ikke er reguleret af nogen samlet myndighed, men alligevel fortsætter med at vokse relativt gnidningsløst og med utrolig hast.

Antallet af hjemmesider har således netop overskredet milepælen 100 millioner, melder analysetjenesten Netcraft.

Der er ingen politisk overbygning på IGF, som mere minder om en global diskussionsklub, men det betyder ikke nødvendigvis, at forummet er helt tandløst.

Et eksempel er debatten om de såkaldte Internationalized Domain Names (IDN), der skal gøre det muligt at registrere domænenavne med ikke-latinske bogstaver, for eksempel på russisk, kinesisk eller arabisk.

Præcist roadmap

Her har den megen kritik fra deltagere i forummet fået ICANN, der administrerer internettets rodzone, ud af busken med en ret præcis roadmap for, hvordan organisationen vil arbejde hen mod at løse problemet ved udgangen af 2007.

Det er lidt af en fjer i hatten for et forum, der ikke har nogen formelle beføjelser overhovedet.

En fjer i hatten for ICANN også, såmænd.

For man kan mene, at ICANN er en noget mystisk konstruktion, og at dens nære forbindelse til den amerikanske regering er uheldig.

Men man må også give organisationen, der forventes at overgå til et helt uafhængigt arrangement i 2009, at den gør sit bedste for at vise åbenhed og fleksibilitet.

God til selv-regulering

Internettets uregerlige samfund har hidtil været forbavsende godt til den svære øvelse at regulere sig selv.

Ingen international organisation har ressourcer eller autoritet til en omfattende regulering af nettet.

Reguleringen vil derfor i høj grad finde sted på nationalt niveau.

Det er måske uundgåeligt, men ikke uproblematisk.

Særligt i den tredje verden vrimler det med eksempler på, at regeringsindblanding på nettet ofte gør væsentlig mere skade end gavn. Og man behøver ikke gå så langt for at finde et rystende usikkert greb om de digitale realiteter på internettet.

Var der nogen, som sagde Allofmp3?

ComputerViews er en ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her

Hvis du har forslag eller kommentarer til emner, som du mener, at ComputerViews bør tage op til kritisk behandling, så send os en e-mail på computerviews@cw.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere