Der er intet i vejen for, at man overlader det til en privat virksomhed at fungere som ”internetpoliti”.
Fogedrettens kendelse, hvor internetudbyderen Tele2 er blevet pålagt at hindre kundernes adgang til webstedet Allofmp3.com, er derfor helt i orden.
Det mener Mads Bryde Andersen, der er professor ved juridisk fakultet på Københavns Universitet, med fokus på blandt andet IT-ret og immaterialret.
Mads Bryde Andersen anfører dog, at han ikke kender sagen i detaljer eller selve fogedrettens kendelse, men alene forholder sig til den juridiske behandling og selve det principielle i at lade en internetudbyder fungere som kontrolmyndighed i denne type sager.
- Beslutningen om at lade en privat virksomhed fungere som kontrolmyndighed, stammer fra EU-direktivet om e-handel, som kom i sommeren 2000, siger Mads Bryde Andersen.
Han peger på, at løsningen måske ikke er optimal, men den bedste vi har.
Intet at komme efter
- Det gælder især i situationer, hvor man må gribe ind over for handlinger, der udgår fra et andet land, som er i strid med dansk lovgivning, men som henvender sig til danske forbrugere, siger Mads Bryde Andersen.
Mads Bryde Andersen forstår således godt, at mange har undret sig over, at fogedrettens afgørelse lægger det over til internetudbyderne at håndtere en blokering af Allofmp3.com, men mener samtidig, at der ikke er noget at komme efter.
- Jeg mener ikke, der kan herske tvivl om, at webstedet Allofmp3.com er i strid med den danske ophavsretslovgivning. Målet er således at lukke for adgangen til tjenesten i Danmark og her er det nærmeste at få internetudbyderne til at stå for den håndtering, siger Mads Bryde Andersen.
Tele2 fulgte fogedrettens kendelse og lukkede for kundernes adgang til Allofmp3.com i torsdags, men har dog kæret kendelsen til landsretten.
Læs mere om Allofmp3 i fredagens trykte udgave af Computerworld.