Internettets fremtid er kinesisk

Reportage: Kina er det helt hotte emne på FN's første internet-forum i Athen. En ophedet diskussion handler om, hvorvidt der skal åbnes for at skrive net-adresser med kinesiske skrifttegn, hvilket vil dele nettet i to.

Athen:: FN's første Internet Governance Forum, der afholdes denne uge i den græske hovedstad, er et globalt gedemarked af dimensioner.

Mere end 1.500 deltagere kan vælge mellem snesevis af workshops, og et utal af internationale organisationer og NGO'er kappes om deltagernes interesse.

Men der er ét fællestræk: Uanset hvilket møde man deltager i, eller hvem man snakker med, så falder talen før eller siden på Kina.

Hård fremfærd kritiseres

Det er ikke mindst Kinas hårde fremfærd mod cyber-dissidenter og dets blokering af internationale mediers hjemmesider, der står for skud.

Repræsentanter for store, internationale it-selskaber som Cisco og Google har haft travlt med at forklare - nogen ville sige bortforklare - deres samarbejde med de kinesiske myndigheder.

I en rapport om emnet peger Amnesty International på Yahoo!, Microsoft og Google som de store syndere, hvad angår kollaboration med myndighederne.

- Disse internetselskabers handlinger står i modsætning til deres officielle værdier, skriver menneskerets-organisationen.

Det officielle Kina har på konferencen afvist alle anklager.

Kina: Vi blokerer ikke
- I Kina har vi ingen software, der blokerer hjemmesider. Nogle gange har vi problemer med at komme igennem til dem, men det er et andet problem. Vi har overhovedet ingen restriktioner, siger en kinesisk regerings-embedsmand.

Men der er også en anden mindst lige så vigtig side af Kina-historien, påpeger nogle af forummets deltagere.

Det kinesiske økonomiske mirakel har nemlig skabt en eksplosion i antallet af internetbrugere - tallet er steget til 120 millioner fra bare 80.000 i 1994, og det er kun et spørgsmål om tid, før Kina overhaler USA, hvad angår antallet af brugere.

Optimister mener, at udbredelsen af internettet uundgåeligt vil stimulere til øget politisk pluralisme i riget i midten.

- Internettet er i færd med at forandre Kinas politiske kultur. Det er der ingen tvivl om, siger Fred Tipson fra Microsoft.

Nettet skal tale kinesisk

Et er sikkert: Kinas vægt i det globale internetsamfund er støt stigende, og landet har ikke tænkt sig at stå i anden række, når nettets fremtid skal afgøres.

Under forummet har der udspillet sig en ophedet debat om såkaldte Internationalized Domain Names, eller IDNs, som skal gøre det muligt at skrive webadresser med for eksempel kinesiske eller arabiske skrifttegn.

Det er et projekt som ICANN, der administrerer nettets rodzone, har arbejdet på i flere år, og som teknisk er yderst kompliceret. Men nu er der tilsyneladende et rivaliserende kinesisk projekt under opsejling, og det kan i yderste konsekvens splitte internettet i en del, som taler kinesisk og så os andre.

Det er et perspektiv, som får det til at risle koldt ned ad ryggen på mange af deltagerne her.

- Har vi råd til at lade det hele bryde sammen?, spørger Elizabeth Longworth, en direktør i FN-organisationen UNESCO.

Læs mere om den globale kamp om kontrol over internettet og Kinas voksende rolle i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere