Topnordic, Dell og Lenovo sætter sig på staten

I det næste år skal alle statslige myndigheder købe pc'er fra Topnordic, Dell og Lenovo. En særaftale med Finansministeriet gør de tre selskaber til ene-leverandører af pc’er til staten. Store besparelser i vente.

Pc-leverandørerne Topnordic, Dell og Lenovo sætter sig tungt på staten med en ny særaftale med Finansministeriet, som gør de tre selskaber til ene-leverandører af pc'er til alle statslige myndigheder.

Med aftalen bindes alle statslige instanser nemlig til pc'er fra Dell, Lenovo Danmark og Topnordic de næste år, når de skal købe computere ind for cirka 410 millioner kroner.

Chef for Finansministeriets Indkøbssekretariat, Signe Lynggaard Madsen, betegner særaftalen som ”historisk” og ”usædvanlig”.

Det skyldes ikke mindst, at aftalen sikrer staten årlige besparelser på op til 180 millioner kroner.

Indkøbssekretariatet har på vegne af staten i samarbejde med Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) været hovedarkitekten bag aftalen, der er indgået som et led i en større it-besparelse i det offentlige.

Topnordic har udover pc-aftalen også sikret sig levering af kontor- og kopimaskiner til staten. Firmaet byder ind med HP-maskiner på pc-området.

Stadig konkurrence

Pc-aftalen er skruet sammen således, at de tre leverandører stadig er i konkurrence mellem hinanden om at få de statslige ordrer.

- Mellem de tre leverandører, som vi har lavet kontrakter med, vil der være løbende mini-udbud. Og den leverandør, der som byder ind med den laveste pris er vinder af det enkelte miniudbud og får den konkrete ordre. På den måde sikrer vi, at priserne følger udviklingen i markedet, og at vi altid har den billigste pris, fortæller Signe Lynggaard Madsen.

De tre leverandører har hver fået et-årige kontrakter med mulighed for forlængelse i tre gange et år.

Om kontrakterne bliver forlænget, vil Finansministeriet vurdere hvert år.

Pris og mindstekrav

Leverandørerne er alle valgt ud fra pris og mindstekrav til kvalitet, hvilket vil sige ydeevne og brugergrænseflade.

Desuden har Finansministeriet taget hensyn til de miljøkrav, som Elsparefonden har opsat.

Signe Lynggaard Madsen oplyser, at miljøkravene aldrig har været så skrappe før.

Aftalen er den anden store særaftale, som staten indgår inden for kort tid.

Xerox og Topnordic blev for tre uger siden udnævnt til leverandører af kontormaskiner til staten, og sammen med pc-aftalen har Finansministeriet i alt opnået besparelser på cirka 270 millioner kroner alene på it-området.

Det forklarer Signe Lynggaard Madsen med, at Finansministeriet har opnået væsentligt lavere priser på enhederne.

Men herudover er det også de nye serviceaftaler, som indgår i indkøbsaftalerne, der trækker udgifterne nedad.

- Servicen er blevet gennemsigtig med aftalen. Nu kan man bedre gennemskue, hvad man betaler for, forklarer Signe Lynggaard Madsen.

Samlet regner Finansministeriet foreløbig med at spare cirka 400 millioner kroner årligt, hvilket udover pc’er og kontormaskiner også omfatter en ny aftale på kontorvareområdet.

Kommunerne er velkomne

Og der er endnu flere af skatteborgernes penge, der kan spares.

Det sker, hvis kommunerne hopper på samme aftale som staten igennem Statens og Kommunernes Indkøbs Service, og i det næste år handler deres pc’ere hos enten Dell, Linovo Danmark og Topnordic.

IT-Branchen har tidligere i kraftige vendinger kritiseret statens indkøbs-politik.

Organisationen finder det paradosalt, at staten fremmer ene-leverandører, samtidig med, at IT-Branchen sammen med Videnskabsministeriet forsøger at fremme åbne standarder og øge såvel konkurrence som innovation ved at hjælpe flere også mindre leverandører ind som leverandører til det offentlige.

Pc-aftalen træder i lighed med kontormaskineaftalen i kraft 1. januar 2007 og løber et år. Skæringsdatoen for kommunernes tilmeldelse er 15. december 2006.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere