ATHEN: Så mangfoldigt som internettet og omtrent lige så kaotisk.
Sådan var indtrykket, da det første globale internetforum i FN-regi begyndte i den græske hovedstad mandag.
Mere end 1.500 deltagere fra regeringer, NGO'er og erhvervslivet fyldte konferencesalen til bristepunktet, da FN-forummet blev skudt i gang med en række, diplomatiske skåltaler.
Uenighed under overfladen
Dette Internet Governance Forum, eller IGF, er en udløber af FN's såkaldte World Summit of the Information Society afholdt sidste år i Tunis.
Forummet skal over de næste fem år fungere som en slags globalt debatforum med årlige møder.
Det uventet store antal deltagere betød, at åbningsmødet var forsinket i mere end en time.
Samtidig fik det straks Wi-Fi netværket til at bryde sammen, fordi hundreder af bærbare gik online samtidigt.
Men selv om åbningssessionen var præget af de forsonlige toner, så lurer en række alvorlige uenigheder lige under overfladen.
Mange af dem drejer sig om ytringsfrihed på nettet.
- Alt for ofte er friheden på internettet under angreb. Det afgørende moment for EU-kommissionen er at opretholde internettet som en zone, der er åben og fri for censur, sagde Viviane Reding, EU kommissær for it og medier i sin tale til IGF.
Demografisk udfordring
Mens talerne fra Vesteuropa og USA stillede skarpt på åbenhed og ytringsfrihed på nettet, ser problemerne i nogen grad anderledes ud fra udviklingslandenes synspunkt.
- Lad os ikke glemme, at adgang til internettet kun omfatter en milliard brugere ud af en verdens befolkning på seks milliarder mennesker, sagde Tarek Kamel, den egyptiske it- og kommunikationsminister.
I takt med at antallet af internetbrugere i den tredje verden stiger eksplosivt vil spørgsmål om adgang komme til at spille en stadig større rolle.
Natasha Primo, direktør for NGO'en Womens Net, gjorde opmærksom på, at den store skævhed i mulighederne for at komme online i den udviklede verden og i udviklings-landene er uholdbar i det lange løb.
- Adgang til internettet er et globalt, offentligt gode, sagde hun.
Politiske undertoner
Konflikten mellem på den ene side lande i den tredje verden såsom Kina og en række stater i Mellemøsten og på den anden side vesten, og i særdeleshed USA, ventes at spille en rolle under IGF.
En del af gassen er dog gået af den politiske ballon efter den amerikanske regering for nylig tilkendegav, at man vil løse båndene til ICANN, eller the Internet Corporation of Assigned Names and Numbers, i 2009.
ICANN, der administrerer nettets rodzone, har været under kritik fra både europæisk hold og fra lande i den tredje verden for at være for nært knyttet til den amerikanske regering.
Flere har set IGF som en mulig modvægt til amerikansk dominans over internettet, men efter førstedagen at dømme bliver der mere tale om et globalt debatforum uden besluttende myndighed.