Infrastruktur for iværksættere ønskes

Klumme: Infrastrukturen i forskerparkerne og andre rare steder for iværksættere passer overhovedet ikke til deres behov. Hvorfor kan man ikke bruge sit Symbion-adgangskort i hele landet?

En funktionel iværsætter-infrastruktur vil give de små virksomheder de bedste vækstvilkår og øge innovationsevnen.

Især it-iværksættere er kendetegnet ved en speciel arbejdskultur med stor mobilitet og konstant behov for online tilgængelighed og kommunikations-muligheder.

Produktiviteten hænger tæt sammen med, hvordan den eksisterende infrastruktur støtter bedst muligt op omkring denne arbejdskultur.

Bedste vilkår for vækst

Det handler altså i høj grad om, hvordan meget små virksomhedsenheder kan få mest funktionel adgang til den alment eksisterende infrastruktur, for at give dem de bedste vækstvilkår og generelt højne erhvervsdynamikken og innovationskraften.

I dagens Danmark har enhver større provinsby, med respekt for sig selv, skabt en eller gerne flere fysiske rammer for egnens iværksættere og nystartede erhverv.

Hertil kommer de mange forskerparker, erhvervsparker, centre, innovationsmiljøer, og hvad de ellers hedder.

Fælles for dem alle er, at de opbygger og driver en lokal serviceinfrastruktur og organisation bundet til de fysiske rammer.

Det er også et fællestræk, at der i langt de fleste tilfælde er offentlige midler involveret i deres skabelse og drift.

Med et samlet kig på landkortet ser alle disse aktiviteter ud til at repræsentere en fantastisk national iværksætterstøtte-infrastruktur.

Problemet er, at de reelt ikke virker sådan set fra bruger-niveau.

Murstensklodser

Alle disse murstensklodser har deres egen it og softwarearkitektur, egne administrative procedurer, serviceprofiler, og lignende.

Som bruger og beboer får man sit eget adgangskort, som også giver adgang til serviceapparatet.

Jeg går selv rundt med et kort til IT-Væksthuset “5te” og et til Symbion.

Fælles for disse kort er, at så snart, jeg forlader de fysiske rammer, er brugsværdien af mit kort lig med nul.

Hvis vi eksempelvis kigger på forskerparkerne i Danmark, så gælder præcist det samme forhold; intet er funktionelt integreret med henblik på at optimere brugsværdierne generelt og servicere kundesegmenterne bedre.

Dette kan forekomme paradoksalt, når man tænker på, at det er fra sådanne miljøer, man ofte hører snak om betydningen af netværk, viden-deling, visioner, innovativ tænkning og så videre.

Hvad har man snakket om i årtier?

Forskerparkerne har endda en forening, så hvad mon man har snakket om på dens møder i de seneste årtier?

Her har de vist fået baghjul af fitnesscentre, golfklubber, og lignende, som tilsyneladende har set lyset – og handlet.

Især it-iværksættere er hele tiden på farten.

Hvis de er i en anden landsdel, booker de møder om formiddagen og om eftermiddagen og finder så et sted at slå tiden ihjel i mellem møderne.

Hvis der er noget, som de skal have kopieret eller fremsendt, kan de ikke ringe hjem til deres sekretær, for de har ikke nogen.

Tænk hvis vi kunne tegne et dansk landkort med en funktionel iværksætterinfrastruktur:

En infrastruktur, hvor de spæde virksomheder kunne bruge deres adgangskort hos alle disse supportsteder til at få computer/printer/netadgang, til at kopiere, drikke kaffe og spise frokost blandt andre innovative sjæle og booke mødelokaler.

Og hvad ville stederne få ud af det?

Ud over meget større aktivitet og omsætning, ville de få meget større troværdighed og især en klart forstærket value-proposition.

Og det offentlige?

Ja, det ville begynde at kunne se en intensivering af brugsværdi – og brugerorienteret vision for – offentlige tilskud; startende fra et meget lavt niveau.

Og så er det uforståeligt, hvorfor klare krav om brugsværdioptimering og brugerorienteret koordinering aldrig har indgået som et formelt parameter ved tilskudsbevillingerne, ikke mindst til iværksætter-infrastruktur.

Sam K. Steffensen er ph.d., forretningsudviklingschef i IT-Væksthuset som driver 5te, ­business development director i Symbion og bestyrelses­formand i CPH Design, Damptech og Smart Parts Nordic.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere