Vestens giganter står foran den kinesiske mur

Det er i de asiatiske megamarkeder Kina og Indien, at en meget stor del af fremtidens vækst i it- og telebranchen skal findes. Det stiller vestlige selskaber overfor vanskelige valg mellem ekspansion og lønsomhed - spørg bare Nokia.

ComputerViews: Hvert minut, døgnet rundt, alle ugens syv dage får mobilselskabet China Mobile 100 nye kunder.

Det bliver til mere end fire millioner om måneden.

Inden nytår forventer det kinesiske gigantselskab at runde 300 millioner brugere. I Asiens anden befolkningsmæssige og økonomiske mastodont, Indien, stiger antallet af mobilbrugere med en fart af godt seks millioner om måneden.

Her er vækstmotorerne

Det er markeder som disse - og andre i det vi kalder den tredje verden – som vil bidrage med broderparten af væksten i salget af mobiltelefoner de kommende år.

Og det er ikke kun, hvad angår salget af telefoner, at Asien og andre såkaldte emerging markets kommer til at spille førsteviolin.

Fra afsætningen af pc’er til brugen af internettet – på alle områder er demografien i det globale it-marked under kraftig forandring, og det vil få vidtrækkende konsekvenser også for nordiske virksomheder.

Intet steds er dynamikken tydeligere end i markedet for mobiltelefoner.

Sidste uge kunne Nokia rapportere om en 20 procents stigning i omsætningen til 75 milliarder kroner i tredje kvartal.

Alligevel kursdyk

Alligevel dykkede aktien med fire procent, primært fordi gennemsnitsprisen på Nokia-terminaler faldt med hen ved 10 procent til bare 93 euro - eller knap 700 kroner – stykket.

Det skyldes en stigning i salget af billige telefoner, særligt udenfor Europa og Nordamerika.

Så det var noget rigtig skidt.

Eller var det nu også det?

Spørgsmålet er, om Nokia ikke endnu engang har fat i den lange ende.

Selskabet står nemlig overfor et kompliceret valg mellem enten at holde prisen på terminaler oppe, eller satse på at vinde andele i de nye markeder, særligt Kina og Indien.

Meget tyder på, at man har valgt det sidste, og selv om det gør ondt på indtjeningen her og nu, kan det vise sig at være en yderst fornuftig investering i fremtidig vækst.

Man kan diskutere om finnerne har truffet den rigtige beslutning – og aktieanalytikerne skændes allerede på livet løs – men et er sikkert:

Nokia er ikke det sidste vestlige teknologi-selskab, som vil blive tvunget til at justere på strategien for at finde en vej over den kinesiske mur ind til verdens hotteste vækstmarkeder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere